Reprezentanţii Autorităţii Navale Române (ANR) afirmă că, în urma scufundării celor două nave-tanc în strâmtoarea Kerci din Marea Neagră, prognoza arată că ţărmurile care vor fi afectate de poluarea cu hidrocarburi se vor situa în zona dintre oraşele Taman şi Novorossiysk, pe teritoriul Rusiei. ANR adaugă că poziţia exactă a celor două nave în momentul incidentului nu a putut fi determinată cu precizie deoarece acestea aveau închis sistemul de identificare automată.
Autoritatea Navală Română a transmis, luni, un comunicat de presă cu privire la poluarea marină generată în Marea Neagră de scufundarea celor două nave-tanc “Volgoneft 212” şi “Volgoneft 239”.
“Conform predicţiilor realizate de Serviciul MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), care a utilizat cele mai recente date hidro-meteorologice disponibile şi care a luat în considerare evoluţia prognozată a condiţiilor meteorologice, direcţia predominantă a dispersiei petrolului deversat în mare este către Est. Această prognoză sugerează că ţărmurile afectate se vor situa în principal în zona dintre oraşele Taman şi Novorossiysk, pe teritoriul Rusiei. Este important de subliniat că poziţia exactă a celor două nave în momentul incidentului nu a putut fi determinată cu precizie, navele având sistemul de identificare automată închis”, au transmis reprezentanţii Autorităţii Navale Române.
Ei au precizat că, în absenţa unor informaţii clare, a fost analizată situaţia cea mai nefavorabilă posibilă din punctul de vedere al materialului poluant.
”În acest scenariu, s-a presupus că navele s-au scufundat la sud de strâmtoarea Kerci, în zona Mării Negre, ceea ce ar putea avea implicaţii mai grave asupra mediului marin şi a ţărmurilor din apropiere. Această abordare precaută este necesară pentru a evalua cât mai corect potenţialul impact al deversării de petrol asupra mediului marin şi costier”, a adăugat sursa citată.
ANR a menţionat că va continua monitorizarea acestei situaţii.
Cele două petroliere ruseşti din care s-au scurs hidrocarburi în Strâmtoarea Kerci după ce au suferit avarii grave în timpul unei furtuni puternice, duminică, transportau 9.200 de tone (62.000 de barili) de produse petroliere la momentul respectiv, a informat luni agenţia rusă TASS, preluată de Reuters.
Cantitatea de combustibil care s-a scurs este în curs de determinare, precizează TASS.
Agenţia rusă a precizat că Volgoneft 212 transporta 4.900 de tone de păcură la momentul respectiv, iar Volgoneft 239 – 4.300 de tone.
Deversarea are potenţialul de a fi unul dintre cele mai mari dezastre ecologice care au afectat regiunea în ultimii ani.