”Persoanele fizice NU au nicio obligaţie de a descãrca facturi şi nici de a accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV) în urma implementãrii sistemului e-Factura, aceastã responsabilitate revenind exclusiv operatorilor economici emiţãtori. Potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 120/2021, în relaţia B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligaţi sã transmitã facturile emise cãtre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile şi completãrile ulterioare”, a transmis, luni, ANAF, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, furnizorii vor transmite în continuare facturile emise cãtre destinatari, în cadrul unei relaţii B2C, în conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal, respectiv pe suport hârtie sau orice alt suport, inclusiv electronic, având, totodatã, obligaţia de a transmite respectivele facturi şi în sistemul naţional privind factura electronicã RO e-Factura.
”Aceastã obligaţie a operatorilor economici de transmitere a facturilor în sistem are astfel doar rolul de raportare, nu de transmitere cãtre clienţi prin intermediul sistemului, şi, în consecinţã, nu impacteazã persoanele fizice beneficiare. În concluzie, modalitatea de transmitere a facturilor emise în relaţia B2C nu se modificã, elementul de noutate fiind raportarea în sistemul naţional privind factura electronicã RO e-Factura a acestora de cãtre emitenţi”, a mai transmis ANAF.
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a avertizat, luni, că milioane de români riscă deconectarea de la energie şi gaze din 2025, din cauza implementării ”pripite” a sistemului e-Factura.