Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) acuză, printr-un comunicat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi pe cel de Finanţe că împiedică participarea României la târgurile internaţionale de turism din primele luni ale anului 2025, din cauză că nu pot asigura bugetul necesar. Potrivit ANAT, lista târgurilor internaţionale a fost aprobată prin Ordinul de Ministru nr. 2035/31.07.2024, iar fondurile necesare ar fi trebuit prevăzute în proiectul de buget.
”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), alături de patronatele din turism, atrage atenţia asupra unei situaţii extrem de grave: neparticiparea României la târgurile internaţionale de turism din primele luni ale anului 2025, cauzată de imposibilitatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) de a asigura bugetul necesar. Ministerul Finanţelor invocă lipsa aprobării bugetului de stat pentru anul 2025, refuzând să permită derularea contractelor pentru participarea la aceste evenimente esenţiale”, arată ANAT, printr-un comunicat.
Lista târgurilor internaţionale a fost aprobată prin Ordinul de Ministru nr. 2035/31.07.2024, iar fondurile necesare ar fi trebuit prevăzute în proiectul de buget. În plus, legislaţia în vigoare permite finanţarea cheltuielilor esenţiale în lipsa bugetului aprobat, însă aceste prevederi nu sunt applicate, precizeazăANAT.
”România riscă astfel să piardă locuri strategice rezervate deja la târguri şi să intre pe o listă a ruşinii, greu de depăşit în anii următori. Mai mult, această decizie afectează direct peste 40 de operatori din turism care s-au pregătit deja pentru aceste evenimente, investind în bilete de avion, cazări şi organizarea întâlnirilor bilaterale”, spun reprezentanţii ANAT.
Renunţarea de ultim moment pune în pericol atât reputaţia României pe pieţele internaţionale, cât şi competitivitatea turismului nostru, adaugă ei.
„Este incredibil cum Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor îşi arată incapacitatea de a găsi soluţii, deşi există temei legal pentru a finanţa participarea României la târgurile internaţionale. Nu lipsa bugetului este problema reală, ci lipsa de voinţă şi de implicare. Dacă ar exista un minim efort şi responsabilitate din partea celor care gestionează aceste decizii, România nu ar fi pusă în această situaţie ruşinoasă. Absenţa noastră de la aceste târguri echivalează cu un sabotaj deliberat al turismului românesc şi al eforturilor noastre de a ne promova ca destinaţie pe plan international”, declară Alin Burcea, preşedintele ANAT.
În timp ce alte ţări investesc masiv şi strategic în promovarea turismului, România pare să fie abandonată de autorităţile responsabile. Exemple elocvente includ:
- Marocul, cu un plan de 720 milioane euro pentru dezvoltarea turismului (2021-2030).
- Omanul, care alocă 5,3 miliarde euro pentru proiecte turistice până în 2025.
- Australia, cu 290 milioane euro pentru promovarea turismului între 2021 şi 2025.
”Această situaţie zădărniceşte toate eforturile comune ale industriei şi ale MEAT, care au permis revenirea României la târguri de prestigiu, precum Târgul de Turism de la Berlin. Pierderea acestor oportunităţi riscă să afecteze grav numărul de turişti străini şi imaginea României ca destinaţie turistică”, subliniază conducerea ANAT.
Prin neimplicarea manifestată, MEAT sabotează participarea României la târgurile internaţionale de turism şi, împreună cu Ministerul Finanţelor, scot România tot mai mult în afara turismului internaţional. Într-un moment în care turismul ar trebui să fie un pilon al creşterii economice, lipsa de viziune şi coordonare riscă să submineze un întreg sector al economiei naţionale.