ICCJ a sesizat CCR cu privire la înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, dar şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon.

”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon (PL-x 486/2024) în raport de prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (1) şi a art. 1 alin. (4) privind principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, ale art. 1 alin. (3) şi (5) privind principiul securităţii raporturilor juridice şi cel al ierarhiei actelor normative, precum şi cele ale art. 115 alin. (4) şi (7) referitoare la regimul juridic al ordonanţelor de urgenţă şi limitele de sesizare ale Parlamentului în procedura legii de aprobare a ordonanţelor de urgenţă”, au transmis, marţi, reprezentanţii ICCJ.

Art. 61 alin. (1) din Constituţie prevede: ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a ţării”.

Art 1, de asemenea invocat cu mai multe alineate prevede:

(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Art 115 alin 4 prevede: Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

La şedinţa ICCJ în care a fost luată această hotărâre au participat 77 de judecători, respectându-se cerinţele de cvorum prevăzute de lege.

În 28 iunie, Guvernul a înfiinţat, printr-o ordonanţă de urgenţă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral din venituri proprii, în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-Ministrului, prin reorganizarea prin transformare a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), care se desfiinţează.

 

ANCOM: Trafic zilnic de peste 400 MB de Internet mobil şi aproape 3GB de Internet fix, în S1

Autoritatea din Comunicaţii: Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere cu 5% în prima jumătate a anului, la 8,2 miliarde lei. 22,8 milioane de cartele SIM de telefonie mobilă erau active, în prima jumătate a anului, în România