Un designer român a câştigat German Design Award: „În Galeria Tempini din Timişoara am trecut în revistă toată istoria designului”/ FOTO

Designerul român Mihai Caraghiaur a câştigat German Design Award la secţiunea „Excellent Architecture – Fairs ans Exhibitions” cu proiectul său Galeria Tempini din Timişoara.

„Clientul care vine la galeria din Timişoara se caută pe sine. Nu am reconstruit box-uriaici, ci este trecută în revistă toată istoria designului, te plimbi în ani. Există trei încăperi principale: camera proiecţiilor, unde într-o singură cameră am 16 băi, camera luminilor, unde ne jucăm în timp şi spaţiu, şi încăperea care lucrează pe simţuri, cu jocuri de sunt şi lumină. Asta înseamnă construcţie psihologică, un alt tip de experienţă”, a mărturisit Mihai Caraghiaur. 

Spaţiul de 1.400 de metri pătraţi a fost amenajat în anul 2023 cu o investiţie de 400.000 de euro, care a depăşit cu mult bugetul alocat amenajării galeriei Tempini din Milano. Lucrările de amenajare au durat şase luni, iar decorul a fost gândit ca o suprapunere de cadre ce includ o gamă spectaculaosă de canapele, mese de cafea, mese de lemn recuperat, piese din piele prelucrată de cel mai bun artizan din Argentina, blană de oaie şi nu în ultimul rând cele 16 candelabre cu elemente de cristale realizate cu o tehnologie specială, patentată, care creează un spectacol pentru orice vizitator. 

German Design Award, cu o istorie de peste 60 de ani, reprezintă unul dintre cele mai importante premii anuale de design, alături de Red Dot, If Product Design Awards şi Kind + Jugend Innovation Awards. Premiul este acordat de Consiliul German de Desing şi sponsorizat de Guvernul Federal pentru afaceri Economice şi Energie. 

Este o dublă premieră care recunoaşte creaţia unui designer român şi a unui ambient din România. 

„O temă de acest gen nu face altceva decât să te provoace şi de a te pune în ipostaza de a putea pune fiecare obiect, fiecare designer, la adevărata lui valoare (…) Nu toţi clienţii te lasă să cauţi valori şi expresii, şi atunci când ai un client care te înţelege şi care caută şi el acelaşi lucru este un pariu câştigător, aşa cum s-a întâmplat în Tempini. Designul de fapt îmglobează mai multe ramuri: nu doar artă şi expresie, înseamnă muzică, ştiinţă, fizică, în cadrul proiectului de la Timişoara. Premiul a fost acordat pentru această metodă de construcţie, că orice obiect poate exista în orice timp şi spaţiu, pentru că o expoziţie este libertate şi libertatea înseamnă ”, a declarat Mihai Caraghiaur, în showroom-ul Tempini de la Bucureşti, o casă de secol XIX amenajată cu obiecte de lux. 

Galeria Tempini din Timişoara este un spaţiu de etalare şi experimentare creat de Mihai Caraghiaur în cheia de lectură a clar-obscurului rembrandtian. În ambientul propus de la Timişoara, tablouri atent configurate dezvăluie calităţi, exprimă texturi, reflectă lumina şi, esenţial, invită la visare. „Tempini Timişoara este o galerie de design care a renunţat la reguli pentru a îmbunătăţi modul de prezentare a produselor expuse. Acest lucru înseamnă design”. 

Parcursul galeriei a fost conceput de designer în aşa fel încât vizitatorul să poată parcurge diferite momente istorice. „Aceasta a generat zone care au o trecere fluidă, zone care tratează direcţii estetice, nu colecţii”, aşa cum spune Caraghiaur. 

Finisajele şi obiectele decorative italiene sunt evidenţiate alături de mobilier şi corpuri de iluminat ale brandului britanic Timothy Pulton. 

Gigi Nacev, general manager Tempini: „Cred că este esenţial să facem o echipă în a promova frumosul în România, pentru că dacă ceva poate să schimbe România, din punctul meu de vedere, este să încercăm să o facem mai frumoasă. Este destul de greu pentru un client să dea mână liberă unui designer, unui artist care vine cu nişte concepte greu de înţeles. Trebuie să laşi un pic din partea comercială a lucrurilor, ca să faci lucruri frumoase. Nu a fost uşor, a fost o investiţie foarte mare, luni de proiectare, au fost şi tensiuni creaitve, dar rezultatul vorbeşte de la sine. Credem că am ajuns acolo unde ne-am dorit”. 

„Premiul lui Mihai este o confirmare a designului din România, fiind în creştere foarte accentuat atât nivelul profesional, cât şi artiştii tineri. Creativitatea în design de interior îţi schimbă viaţa. Mihai a dus designul românesc la un nivel internaţional. Motivaţia noastră este să dăm designerilor din România posibilitatea de a se exprima la nivel internaţional. Prin acest premiu, ni se confirmă că suntem relevanţi”, a punctat Gigi Nacev. 

Galeria Tempini din Bucureşti, amenajată într-o casă nobiliară de pe strada Frumoasă, îşi expune obiectele de design în Camera de ceai – aici piesele au o coloristică puternică, Cameră de zi şi o Bibliotecă atipică în care sunt aşezate plăcile de ceramică, sugerând studiul acestora, un Dressing unde sunt puse în evidenţă obiectele sanitare, o zonă spa cu saună de calitate. 

Institutul de Studii Financiare, fondat de ASF, a deschis o sucursală la Chişinău

Ministerul Educaţiei a premiat elevii şi profesorii care au obţinut rezultate bune la olimpiadele internaţionale, dar şi şcolile din care aceştia provin / 178 de elevi au obţinut 220 de distincţii / Fond de premiere de peste 4,7 milioane de lei