Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat, marţi, importanţa achiziţionării de tehnică la cele mai înalte standarde, a reorganizării şi modernizării Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cu ocazia unui eveniment dedicat sărbătoririi a 20 de ani de la înfiinţarea acestei structuri.
„Dumneavoastră, conducerea IGSU, aţi fost şi sunteţi arhitecţii acestui succes. Sub coordonarea dumneavoastră, instituţia a reuşit să răspundă unor provocări de neimaginat cu două decenii în urmă. În toate aceste momente, pompierii, paramedicii şi specialiştii din Protecţia Civilă au dovedit că sunt mai mult decât salvatori, au devenit eroi ai zilelor noastre”, a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI.
El le-a transmis angajaţilor IGSU că sunt printre cei mai buni din Europa şi din lume, lucru dovedit prin concursurile câştigate şi prin solicitările pentru misiuni externe care vin an de an.
„Nu e puţin lucru să fii cel mai bun dintre cei mai buni în lume. Sunteţi campioni şi eu vă rog şi vă cer, în interesul dumneavoastră, dar şi al cetăţenilor români, să păstraţi acest nivel, să rămâneţi campioni, să aveţi mentalitate de campion, să vă purtaţi ca atare şi să nu cedaţi numărul unu, acolo unde aţi ajuns. Sunteţi o valoare şi un bun naţional”, a adăugat ministrul de Interne.
Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a evidenţiat rezultatele „remarcabile” obţinute de personalul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
El a susţinut că drumul parcurs în cei 20 de ani de existenţă a structurii este unul impresionant şi că nu există nicio instituţie din România care a fost transformată şi dezvoltată cu modificări radicale aşa cum s-a întâmplat cu pompierii militari, protecţia civilă şi IGSU.
Şeful IGSU, Dan-Paul Iamandi, a precizat că, în calitate de integrator al Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, IGSU primeşte competenţa coordonării unitare şi permanente a acţiunilor derulate de instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi devine punct naţional de contact în relaţiile cu organizaţiile internaţionale de profil.
„Colaborarea cu Uniunea Europeană, integrarea în programe precum RESCUE, participarea la misiuni internaţionale de protecţie civilă şi schimburile de bune practici au consolidat poziţia României ca lider regional în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Acest moment nu este doar unul aniversar, ci şi o oportunitate de reflecţie asupra realizărilor noastre şi de a învăţa din provocările întâmpinate”, a spus Iamandi. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)