Specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au salvat un exemplar tânăr de pelican care era prea slăbit să se hrănească singur / După ce şi-a revenit, el a fost eliberat într-o colonie mixtă ce include şi pelicani – VIDEO

Specialiştii din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au salvat un exemplar tânâr de pelican care era prea slăbit pentru a se hrăni singur, iar pasărea a fost îngrijită până când inspectorii ecologi au constatat că s-a recuperat şi se poate reintra în ritmul natural de viaţă al speciei. El a fost eliberat apoi într-o colonie mixtă care include şi pelicani, care au iernat acolo şi în anii trecuţi.

”În cursul lunii noiembrie, personalul din teren al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a găsit în zona Sfântu Gheorghe un juvenil de pelican comun, prea tânăr şi prea slăbit pentru a se putea hrăni singur. Pasărea a fost adăpostită, îngrijită şi hrănită cu atenţie de inspectorii ecologi până când a devenit evident că s-a recuperat suficient pentru a se putea reintegra la ritmul natural de viaţă al speciei”, au afirmat, miercuri, reprezentanţii ARBDD.

Ei au adăugat că acest exemplar a fost eliberat în imediata apropiere a unei zone bune de hrănire, unde există o colonie mixtă ce include şi pelicani care au iernat acolo şi în anii trecuţi şi fiind protejat de adulţii din zonă şi având hrană suficientă are cele mai multe şanse de dezvoltare armonioasă.

România este una dintre puţinele ţări din Europa unde se întâlnesc ambele specii europene de pelicani, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) şi pelicanul creţ (Pelecanus crispus).

Delta Dunării găzduieşte cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, Roşca – Buhaiova, care a beneficiat de statut de protecţie încă din anul 1940, fiind înscrisă în anul 1970 pe lista mondială a rezervaţiilor biosferei.

”Dacă pelicanii comuni cuibăresc într-un efectiv impresionant, colonia de la Roşca – Buhaiova fiind din ce în ce mai extinsă în ultimii ani, numărând circa 19.000 exemplare, în cazul pelicanilor creţi efectivul este mult mai mic, de circa 400 de perechi cuibăritoare, specia fiind periclitată la nivel mondial şi inclusă în categoria «Vulnerabil» pe Lista Roşie IUCN”, au mai transmis specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

 

Altex România preia compania de bricolaj Brico Dépôt România de la Grupul Kingfisher, valoarea companiei fiind estimată la 70 milioane euro

STUDIU: 860.000 de copii de la sate trăiesc în familii în care banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu ajung nici pentru strictul necesar / O treime dintre părinţi renunţă la a cumpăra haine şi încălţăminte copiilor