Prună (USR): Perspectiva de ţară, revizuită din cauza deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens

Purtătoarea de cuvânt a USR, Cristina Prună, a precizat miercuri că revizuirea de către Fitch a perspectivei de ţară este un rezultat al „deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens”.

Ea pledează pentru reducerea cheltuielilor statului, astfel încât „deficitul şi împrumuturile să nu mai sufoce” economia şi nivelul de trai al oamenilor.

„De ce insistă USR atât de mult pe adevărul din bugetul ţării la discuţiile despre formarea unui nou guvern? O explicaţie vine azi, chiar de la agenţia internaţională Fitch: perspectiva de ţară revizuită de la stabilă la negativă tocmai din cauza deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens”, scrie Cristina Prună, miercuri, pe Facebook.

Ea adaugă că revizuirea Fitch reprezintă „un semnal prost” către pieţele internaţionale, care se va traduce în: împrumuturi la dobânzi mai mari, investiţii străine mai puţine, presiune pe cursul valutar şi afectarea locurilor de muncă.

„Într-un cuvânt riscăm să fie greu! Adică, mai puţină dezvoltare şi bunăstare în ţara noastră. Soluţia stă în reforme: reducerea cheltuielilor statului pentru ca deficitul şi împrumuturile să nu mai sufoce economia şi nivelul de trai al oamenilor”, mai scrie deputata USR.

Fitch Ratings a confirmat la „BBB minus” ratingul României pe termen lung în valută, dar a înrăutăţit perspectiva atribuită de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Următoarea revizuire programată de Fitch pentru ratingul României era în februarie 2025, dar agenţia crede că evoluţiile din ţară justifică o astfel de deviere de la calendar.

Revizuirea perspectivei reflectă incertitudinile politice, care afectează perspectivele fiscale, un Parlament mai divizat, majorarea datoriei publice şi deficitul bugetar ridicat, se arată în comunicat. Conform Fitch, incertitudinile politice au ajuns la un nivel ridicat şi evaluarea agenţiei este că probabil ele vor avea un efect advers semnificativ asupra consolidării fiscale. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

VIDEO Ciolacu: România trece prin turbulenţe; are mecanisme de stabilizare automată şi capacitatea de a reveni pe un drum stabil

Investitorii imobiliari privesc cu optimism evoluţia portofoliilor lor în următoarele 12 luni (studiu)