Investitorii imobiliari privesc cu optimism evoluţia portofoliilor lor în următoarele 12 luni (studiu)

Investitorii privesc cu optimism evoluţia portofoliilor lor în următoarele 12 luni, arătând o îmbunătăţire clară faţă de anul precedent, conform celei de-a treia ediţii a Real Estate Investors Sentiment Barometer, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox în rândul celor mai importanţi investitori şi dezvoltatori din România.

Potrivit unui comunicat al companiei, 64% dintre respondenţi prognozează o creştere a valorii portofoliilor, 30% se aşteaptă la stagnare, în timp ce doar 6% estimează o scădere.

Cushman & Wakefield Echinox a intervievat în luna octombrie managerii unora dintre cei mai importanţi investitori şi dezvoltatori imobiliari locali, regionali şi globali, cu un portofoliu cumulat în România de peste 15 miliarde de euro, având o cotă de piaţă de aproximativ 50% din activele imobiliare locale moderne.

Bucureştiul şi pieţele secundare şi-au consolidat poziţia de principale destinaţii de investiţii, astfel că aproximativ 80% dintre respondenţi în 2024 (comparativ cu 66% în 2023 şi 63% în 2022) indică Bucureştiul ca locaţie principală pentru noi investiţii. De asemenea, pieţele terţiare (oraşe cu mai puţin de 200.000 de locuitori) şi-au crescut atractivitatea, fiind vizate de 31% dintre investitori în 2024 (faţă de 24% în 2023 şi 20% în 2022). Oraşele secundare continuă să fie o destinaţie atractivă pentru mai mult de 65% din respondenţi.

Această evoluţie subliniază diversificarea portofoliilor investiţionale şi interesul crescut pentru pieţele emergente din afara capitalei. Atractivitatea acestor zone este susţinută de oportunităţile de creştere, costurile mai scăzute şi dinamica pozitivă a pieţei.

„Investitorii privesc cu optimism, dar şi cu o anumită doză de precauţie, piaţa imobiliară din România în 2025, mizând pe consolidarea segmentelor industrial & logistic şi de retail, o stabilizare a cererii pentru birouri şi o creştere selectivă a portofoliilor. Susţinută de accesibilitatea finanţării bancare, atenţia acordată sustenabilităţii şi adaptarea la cerinţele ESG, evoluţia pieţei sugerează un echilibru între oportunităţile existente şi provocările macroeconomice, în contextul unei încrederi crescute în stabilitatea economică şi a consumului la nivel naţional”, a spus Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Chestionaţi referitor la evoluţia chiriilor în următoarele 12 luni, majoritatea respondenţilor prevăd o creştere a costurilor de închiriere pentru spaţiile de birouri. După o serie de preocupări în 2023 legate de posibile scăderi, optimismul revine în 2024, sugerând o tendinţă ascendentă pe termen lung. Pe de altă parte, pentru piaţa industrială şi logistică există o temperare a aşteptărilor de creştere din 2024, cu o proporţie mai mare a celor care anticipează stabilizarea chiriilor.

Segmentul de retail prezintă, de asemenea, un sentiment pozitiv dar precaut. Deşi mulţi investitori se aşteaptă la creşteri, o mare parte anticipează o constanţă a chiriilor, pe fondul redresării cererii şi a creşterii consumului.

Inflaţia rămâne principalul factor ce ar putea influenţa costurile de ocupare în piaţa imobiliară, costurile de construcţie şi finanţare fiind, de asemenea, indicate drept riscuri majore pentru evoluţia chiriilor.

În ceea ce priveşte cererea, investitorii şi dezvoltatorii imobiliari preconizează un nivel stabil când vine vorba de spaţiile de birouri, sectorul care trece mai degrabă printr-un proces de consolidare, într-un context în care companiile se adaptează la modelele actuale de lucru. Totuşi, investitorii sunt mai optimişti în privinţa cererii de spaţii de retail faţă de ediţiile anterioare ale sondajului, chiar dacă nu sunt anticipate schimbări majore.

Întrebaţi despre segmentele de piaţă care vor atrage noi investiţii în următoarele 12 luni, investitorii privesc cu optimism sectorul logistic şi, într-o mai mică măsură, retailul. Sentimentul faţă de birouri rămâne precaut, dar în uşoară îmbunătăţire în comparaţie cu ediţiile precedente ale barometrului.

În acest context, o majoritate clară a investitorilor intenţionează să-şi extindă portofoliile în următorii trei ani, în timp ce 21% dintre ei plănuiesc să menţină nivelul actual al activităţii, iar doar 9% estimează o reducere. Principala sursă de finanţare este reprezentată de bănci, cu 49% dintre respondenţi indicând accesibilitatea condiţiilor de împrumut. O altă sursă importantă este reprezentată de împrumuturile din partea acţionarilor (19%).

Factorii negativi principali pentru piaţa imobiliară indicaţi de către respondenţi rămân inflaţia şi ratele crescute ale dobânzilor. Situaţia geopolitica şi stabilitatea financiară au fost, de asemenea, subliniate drept riscuri importante. Cu toate acestea, percepţia investitorilor asupra stabilităţii macroeconomice, fiscalităţii şi pieţei muncii s-a îmbunătăţit faţă de anii anteriori.

Totodată, sustenabilitatea devine un element cheie în deciziile investiţionale, fiind percepută ca o modalitate de asigurare a succesului pe termen lung. Investitorii şi-au îndreptat atenţia către certificarea clădirilor şi pregătirea pentru cerinţele de raportare ESG impuse de Taxonomia UE. În plus, gestionarea eficientă a costurilor de operare este principala provocare pentru 39% dintre respondenţi, în timp ce 24% identifică complexitatea reglementărilor legislative drept o problemă majoră în administrarea portofoliilor imobiliare. Tendinţele ce vor influenţa cel mai mult managementul proprietăţilor includ experienţa şi comportamentul chiriaşilor, precum şi adoptarea unor soluţii inovatoare bazate pe date.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Prună (USR): Perspectiva de ţară, revizuită din cauza deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens

Fotbal: Marcus Rashford, pregătit să plece de la Manchester United pentru ”o nouă provocare”