Autorităţile sanitare vor putea organiza unităţi medicale mobile şi caravane medicale, cu scopul de creşte accesul la servicii sanitare în zonele deficitare. Măsura a fost prevăzută într-un act normativ aprobat de guvern, care permite acordarea de asistenţă medicală ambulatorie şi prin cabinete medicale mobile şi caravane medicale, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Miercuri, normele de aplicare a noilor prevederi, aprobate de Ministerul Sănătăţii, au fost publicate în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.
Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 5.871/2024), care modifică şi completează ordinul ministrului sănătăţii nr. 606/2018 (pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile).
Proiectul de ordin a fost .
De altfel, chiar denumirea normelor se modifică în “Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile şi a caravanelor medicale”.
Actul normativ introduce o definiţie a caravanei medicale şi modifică definiţiile cabinetelor şi unităţilor medicale mobile.
“Caravană medicală – ansamblul personalului medical care se deplasează cu echipamente medicale în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru furnizarea de activităţi în condiţiile prezentului ordin”, prevede actul normativ.
În privinţa cabinetului medical mobil, acesta este definit ca o structură medicală mobilă organizată pe un autovehicul special amenajat, cu dotări minime, care se deplasează în teritoriu împreună cu personalul medical, în vederea acordării serviciilor medicale generale şi de specialitate.
Unitate medicală mobilă este considerată o structură medicală mobilă, care cuprinde două sau mai multe cabinete medicale mobile, cu anumite facilităţi.
Noul ordin reglementează, de asemenea, locaţiile în care pot fi organizate servicii medicale temporare de tip caravană medicală, demersurile necesare în vederea organizării caravanelor, precum şi condiţiile igienico-sanitare şi dotarea minimă obligatorie pentru caravanele medicale.
Alte reglementări introduse prin noul ordin vizează activităţile medicale care pot fi furnizate prin cabinetele medicale mobile şi caravanele medicale şi personalul care poate oferi servicii medicale mobile.
Potrivit actului normativ, spaţiile în care se organizează caravanele medicale trebuie să respecte o serie de condiţii minime.
Astfel, caravana trebuie să deţină un spaţiu de aşteptare, un spaţiu de consultaţii şi tratamente, chiuvetă, vestiar personal şi spaţiu de depozitare. De asemenea, în cadrul caravanei trebuie să existe canapea de consultaţii, instrumentar steril sau aparatură pentru sterilizarea instrumentarului, mobilier minim adaptat serviciilor organizate şi frigider (după caz).
Noile reglementări au fost elaborate în condiţiile în care care a introdus posibilitatea acordării de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice şi prin cabinete medicale mobile şi caravane medicale, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate.
Decizia vizează în principal creşterea accesului populaţiei la servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin şi cancer mamar, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).