ONU cere alegeri ”libere şi corecte” în Siria după perioada de tranziţie. Primul zbor intern de la Damasc la Alep, de unde a pornit ofensiva care l-a răsturnat pe al-Assad

Emisarul special al ONU în Siria Geir Pedersen cere miercuri, la Damasc, să se organizeze ”alegeri libere şi corecte” după perioada de tranziţie şi insistă asupra nevoii unui ”ajutor umanitar imediat” în Siria, sleită după ani de război, relatează AFP.

Geir Pedersen şi-a exprimat, în faţa presei, speranţa într-o ”soluţie politică” în nord-estul Siriei cu privire la zonele autonome kurde, care constituie una dintre cele mai mari ”provocări” ale noii puteri instalate după înlăturarea lui Bashar al-Assad.

Un prim avion a decolat miercuri de pe aeroportul din Damasc – pentru prima oară de la căderea lui Bashar al-Assad la 8 decembrie – către Alep, în nordul Siriei, de unde a pornit ofensiva-fulger a coaliţiei care a preluat frâiele Siriei.

La bordul aeronavei se aflau 32 de persoane – inclusiv jurnalişti mşi personal administrativ -, au constatat jurnalişti AFP.

Fosta armată siriană şi forţele de Securitate au fugit din aeroportul de la Damasc la cucerirea oraşului de către forţe antiguvernamentale la 8 decembrie.

Luni, angajaţi ai aeroportului vopseau pe avioane aparţinând companiei private Cham Wings steagul în trei culori cu stele al independenţei Siriei din 1946 – un simbol al revoltei populare din 2011 împotriva lui Bashar al-Assad – adoptat de către noua putere.

Acest steag l-a înlocuit pe fostul steag în sălile aeroportului.

Zborurile internaţionale urmează să se reia începând de la 24 decembrie, în urma unor operaţiuni de mentenanţă şi de actualizare a turnurilor de control, a declarat AFP un reprezentant al aeroportului care a cerut protecţia anonimatului.

Flota companiei siriene de aviaţie cuprinde 12 avioane, însă doar două avioane de tip Airbus 320 (A320) sunt în stare să zboare, potrivit însărcinatului cu mentenanţa, Samer Radi.

El explică această situaţie prin lipsa pieselor de schimb şi prin sancţiunile internţaionale impuse Siriei.

Cinci medici şi o asistentă medicală din Timişoara au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Cu excepţia unui medic chirurg, celelalte cadre medicale au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

Cinci oferte de la constructori români şi turci au fost depuse pentru construirea lotului 1D Joseni-Ditrău, de 14,4 km, de pe secţiunea montană a Autostrăzii Unirii A8. Contractul are o valoare maximă de 1,2 miliarde lei, fără TVA