Sarkozy a fost condamnat inițial în 2021 la 3 ani de închisoare, doi cu suspendare și un an sub supraveghere, printr-o brățară electronică.
Avocatul fostului președinte, Patrice Spinosi, a anunțat, citat de Reuters, că Sarkozy va contesta decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dar a subliniat că acesta va respecta hotărârea de a purta brățara electronică. Spinosi a adăugat că Sarkozy va continua să folosească toate mijloacele legale pentru a-și dovedi nevinovăția.
Sarkozy, o figură influentă în politica franceză, chiar și după ce a părăsit funcția în 2012, a fost găsit vinovat de tentativă de mituire a unui judecător și de trafic de influență. Potrivit instanței, Sarkozy a conspirat pentru a obține un post în Monaco pentru judecătorul Gilbert Azibert, în schimbul unor informații confidențiale despre o anchetă legată de finanțarea ilegală a campaniei sale prezidențiale din 2007.
Judecătorul Azibert a fost și el condamnat pentru corupție și trafic de influență.
Sarkozy urmează să fie judecat anul viitor într-un alt caz de corupție și finanțare ilegală, legat de presupuse fonduri libiene utilizate în campania sa prezidențială din 2007. Dacă va fi găsit vinovat, fostul președinte ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Sarkozy respinge toate acuzațiile și neagă implicarea în orice activitate ilegală.
Nicolas Sarkozy este al doilea președinte din istoria modernă a Franței condamnat pentru corupție. Predecesorul său, Jacques Chirac, a fost condamnat în 2011 pentru corupție, la patru ani după ce a părăsit funcția de președinte.