Kallas promite, la un summit UE-Balcani, la Bruxelles, ”progrese reale” în privinţa extinderii în Balcani

Noua şefă a diplomaţiei europene Kaja Kallas a promis miercuri ”progrese reale” în următorii cinci ani în privinţa extinderii Uniunii Europene (UE) către Balcani, un proces îndelungat, relansat de invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Extinderea UE în această parte de vest a Balcanilor – în Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosova, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia, care au împreună sub 18 milioane de locuitori – este o dezbatere veche de peste 20 de ani.

În toţi aceşti ani, negocierile ”au stat pe loc”, potrivit unui diplomat de la Bruxelles, însă situaţia s-a schimbat după invazia rusă a Ucrainei, care a relansat procesul.

”Vrem să vedem progrese reale în procesul de extindere în cursul mandatului de cinci ani pe care-l avem”, a dat asigurări Kaja Kallas la începutul unui summit la care au luat parte ţările din Balcani şi oficiali europeni, la Bruxelles.

Europenii au pus pe masă şase miliarde de euro pentru a favoriza – până în 2027 – creşterea economică în aceste şase ţări.

La Bruxelles, preşedintele Muntenegrului Jakov Milatović a subliniat că ţara sa este cea mai avansată în acest lung drum al intregrării în UE. Intrarea Muntenegrului ar transmite un ”semnal foarte clar şi pziitiv” care să dovedească că politica extinderii Europei este ”încă vie”, a pledat el în faţa presei.

Bruxellesul este mai încurcat cu Serbia, căreia UE îi reproşează o prea mare apropiere de Rusia.

Belgradul nu a aplicat niciodată sancţiuni Moscovei, iar preşedintele sârb Aleksandăr Vucici a rămas în relaţii bune cu omologul său Vladimir Putin, căruia i-a mulţumit, în urmă cu câteva săptămâni, că a garantat Serbiei livrări de gaze naturale în această iarnă.

În pofida acestui lucru, Comisia Europeană (CE) subliniază eforturile depuse de către autorităţile sârbe să se integreze în UE.

”Negocierile cu Serbia avansează bine după trei ani de stagnare, chiar dacă acest lucru rămâne dificil”, confirmă un diplomat european.

”FRUSTRĂRI”

”Facem parte din aceeaşi familie europeană. Pentru noi toţi, extinderea este o prioritate”, a declarat noul preşedinte al Consiliului European Antonio Costa, care a recunoscut, însă, la sfârşitul summitului, că regiunea şi-a exprimat ”frustrările”.

”Însă sunt convins că putem depăşi aceste dificultăţi împreună”, a adăugat e, evocând ”o nouă dinamică” şi salutând mai ales ”progresele semnificative” ale Muntenegrului şi Albaniei.

Însă procesul extinderii îi împarte pe Cei 27.

Unele state membre UE pledează mai degrabă în favoarea unei consolidări a Uniunii Europene în forma actuală.

În afara Balcanilor – Ucraina şi Republica Moldova sunt de asemenea candidate la aderarea la UE, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

În Georgia – în mod oficial candidată -, manifestanţi proeuropeni se reunesc în fiecare seară, de la sfârşitul lui noiembrie, în semn de protest faţă de Partidul Visul Georgian, aflat la putere, pe care-l acuză de faptul că a trucat alegerile şi că abandonează ambiţiile europene ale acestei ţări din Caucaz.

Turcia este în continuare, în mod oficial, candidată la aderarea la UE, însă negocierile de aderare lansate în 2005 se află într-un punct mort de mai mulţi ani.

Klaus Iohannis a subliniat, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, că actualul context geopolitic cere ”solidaritate şi unitate din partea partenerilor like-minded”

Baschet masculin: U BT Cluj, înfrângere drastică în deplasare cu Valencia Basket, liderul grupei B din BKT EuroCup