Un înalt oficial american din domeniul apărării subliniază că nu este vorba doar despre o creștere numerică, ci și despre o diversificare a tipurilor de arme nucleare. China dezvoltă acum atât rachete de precizie, cât și rachete balistice intercontinentale, adaptându-și arsenalul pentru diferite scenarii de conflict, conform ABC News citat de mediafax.
Ritmul alert de înarmare nucleară va continua, estimează Pentagonul, care preconizează că China va depăși pragul de 1.000 de focoase nucleare până în 2030.
Deși acest arsenal rămâne mai mic decât cel al Statelor Unite sau al Rusiei, oficialii americani văd în această creștere o strategie a președintelui Xi Jinping de a „zgudui ordinea internațională” și de a realiza ceea ce el numește „marea întinerire a națiunii chineze” până în 2049.
Potrivit raportului, China încearcă să compenseze un dezavantaj strategic pe care îl are față de SUA de mai multe decenii: incapacitatea de a lovi teritoriul american. Pentru a schimba această situație, Beijing-ul lucrează la dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale care ar putea atinge nu doar Hawaii și Alaska, ci și teritoriul continental al Statelor Unite.
Această expansiune rapidă a arsenalului nuclear chinezesc ridică noi întrebări despre stabilitatea strategică globală și echilibrul de forțe în regiunea Indo-Pacifică.