Poliţia de Frontieră: De la 1 ianuarie se elimină controlul sistematic al documentelor de călătorie la frontiera cu Bulgaria şi Ungaria / Vor mai fi făcute controale sistematice în baza analizei de risc

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au precizat, joi, că, de la 1 ianuarie 2025, este eliminat controlul sistematic al documentelor de călătorie la frontiera României cu Bulgaria şi Ungaria, iar cetăţenii se vor bucura de dreptul la libera circulaţie. Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră vor continua să facă controale la aceste puncte de trecere a frontierei, în baza analizei de risc.

”Având în vedere decizia Consiliului din data de 12 decembrie privind stabilirea datei pentru eliminarea controlelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Republica Bulgaria şi România, precum şi cu şi între Ungaria şi România, începând cu 1 ianuarie 2025 la frontiera internă a României se elimină controlul sistematic al documentelor de călătorie. Acest lucru înseamnă că toate persoanele se vor bucura de dreptul la libera circulaţie, aşa cum este prevăzut în legislaţia Schengen, şi se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen, fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie”, a declarat, joi, şeful Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Alexandra Găvan.

Poliţiştii de frontieră vor face controale aleatori şi inopinate.

”Facem precizarea că Poliţia de Frontieră Română va continua să facă controle sistematice în baza analizei de risc. Practic, acest lucru înseamnă că poliţiştii de frontieră vor face controle aleatorii şi inopinate în limita celor 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie şi Imigrări. Scopul acestora este prevenirea şi combaterea faptelor ilegale”, a mai afirmat Alexandra Găvan.

Consiliul de Miniştri de la Sofia a adoptat miercuri o decizie privind introducerea temporară a controalelor la frontiera internă bulgaro-română şi suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la frontierele interne bulgaro-română şi bulgaro-greacă, o decizie prealabilă aderării propriu-zise la Schengen cu graniţele terestre, care a fost convenită cu România, Ungaria şi Austria la 22 noiembrie, la Budapesta.

 

Nicolae Stanciu: „Această generaţie e mai pregătită ca niciodată pentru calificarea la Mondial!” – VIDEO

Kelemen Hunor exclude o guvernare fără PSD. Președintele UDMR lansează un apel către liderii politici implicați în negocieri