Putin: „Nu l-am văzut pe preşedintele Assad după sosirea sa la Moscova, dar intenţionez să o fac”. Liderul de la Kremlin dezvăluie că Moscova a evacuat 4.000 de luptători iranieni şi spune că vrea să-şi păstreze bazele din Siria pentru „ajutor umanitar”

Vladimir Putin a declarat joi că intenţionează să se întâlnească cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, în ceea ce reprezintă primele sale comentarii despre liderul de la Damasc de când guvernul său a fost răsturnat în Siria, iar el a fugit la Moscova, relatează BBC.

Presa rusă a declarat săptămâna trecută că liderul sirian Bashar al-Assad şi familia sa au primit azil la Moscova, dar nu existase până acum încă nicio confirmare oficială din partea Kremlinului.

„Nu l-am văzut pe preşedintele Assad după sosirea sa la Moscova, dar intenţionez să o fac. Cu siguranţă voi vorbi cu el”, a declarat Putin.

Assad nu a mai fost văzut în public de la începutul acestei luni, când oraşele şi provinciile siriene au căzut în mâinile rebelilor conduşi de gruparea militantă islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) într-un interval de 12 zile.

Rusia a sprijinit militar ani de zile regimul lui Bashar al-Assad, iar puterea de foc a Moscovei a contribuit la menţinerea lui la putere pe tot parcursul războiului civil din Siria.

În conferinţa sa de presă, Putin a început prin a spune că forţele fostului preşedinte şi-au abandonat posturile fără să opună rezistenţă, ceea ce explică rapiditatea înfrângerii, dar a negat că prăbuşirea aliatului său reprezintă o înfrângere pentru Rusia. Putin susţine că Alep, cel mai mare oraş al Siriei, a fost cucerit de numai 350 de militanţi, în timp ce 30.000 de trupe guvernamentale şi unităţi pro-iraniene s-au retras fără luptă.

Pe de altă parte, Putin a declarat că, în general, Rusia şi-a atins obiectivele în Siria, dar a lăsat să se înţeleagă că ar dori păstrarea celor două baze ruseşti din Siria, dintre care una reprezintă singurul acces la Moscovei la Marea Mediterană. Statutul bazelor militare ale Rusiei din Siria este discutat partenerii de pe teren, a spus Putin, susţinând că Moscova îşi va păstra controlul asupra acestora. El afirmă că aceste baze vor fi folosite pentru a distribui ajutor umanitar.

„Am propus deja acest lucru partenerilor noştri, inclusiv celor aflaţi în Siria, şi ţărilor vecine, am propus utilizarea bazei aeriene Hmeimim pentru a livra ajutor umanitar în Siria”, a declarat Putin, menţionând că propunerea a fost primită cu înţelegere. „Acelaşi lucru este valabil şi pentru baza navală din Tartus”, a adăugat el.

RUSIA A EVACUAT 4.000 DE LUPTĂTORI IRANIENI DIN SIRIA

Rusia contează pe pacea şi liniştea din Siria şi menţine relaţii cu toate părţile, a mai spus Putin. El a dezvăluit că Rusia a evacuat 4.000 de luptători iranieni din Siria, la cererea acestora.

„Dacă înainte, să spunem, aceiaşi prieteni ai noştri iranieni ne cereau să îi ajutăm să îşi transfere unităţile pe teritoriul Siriei, acum ne-au cerut să le retragem de acolo. Am dus 4.000 de luptători iranieni la Teheran. De la baza Hmeimim”, a spus Putin, menţionând că unele dintre aşa-numitele unităţi pro-iraniene au plecat în Liban, iar altele în Irak.

Imaginile din satelit au arătat că forţele ruse par să se pregătească să îşi retragă echipamentele din bazele lor din Siria. O parte din ele ar fi fost transferate deja în Libia.

Putin a fost întrebat şi dacă îi va cere lui Assad informaţii despre persoanele încă dispărute în Siria şi în special despre jurnalistul american Austin Tice, care a dispărut în Siria în 2012.

Zeci de mii de familii din Siria îşi caută rudele care au dispărut în celebrul sistem penitenciar al lui Assad sau în centrele sale militare de interogare.

Mama lui Tice spune că este pregătită să vină la Moscova.

Putin a promis că îl va întreba pe Assad dacă ştie ce s-a întâmplat cu Austin Tice.

„Voi avea o conversaţie cu el (cu Assad – n.r.). Suntem adulţi. Noi înţelegem”, a adăugat Putin.

La 27 noiembrie, formaţiunile armate ale opoziţiei au lansat o ofensivă de amploare împotriva poziţiilor armatei siriene în provinciile Alep şi Idlib. Până în seara zilei de 7 decembrie, acestea au cucerit Alep, Hama, Deraa şi Homs, iar pe 8 decembrie au intrat în Damasc, care a fost abandonat de forţele guvernamentale siriene. Bashar al-Assad a părăsit funcţia de preşedinte al Siriei şi a fugit din ţară.

La 10 decembrie, Mohammed al-Bashir, care din ianuarie 2024 a condus aşa-numitul guvern de salvare format de opoziţie în provincia Idlib, şi-a anunţat numirea în fruntea guvernului sirian pentru o perioadă de tranziţie care va dura până la 1 martie 2025. 

Principalul beneficiar al evenimentelor din Siria este Israelul, a declarat, joi, liderul rus.

Aeroportul Otopeni are nouă noi locuri de parcare pentru avioane

Sindicaliştii din casele de pensii reclamă volumul excesiv de muncă în urma recalculării pensiilor şi apreciază că situaţia va continua cel puţin un an / Solicitare către Ministerul Muncii pentru plata orelor suplimentare