Bărbatul reţinut de poliţiştii din Dolj pentru incitare la ură şi violenţă faţă de evrei, promovarea unor doctrine antisemite şi utilizarea unor simboluri legionare este cel care ar fi creat o marcă inspirată din însemne legionare, înregistrată la OSIM. Potrivit Europa Liberă România, marca a fost asumată de o fundaţie înfiinţată de foşti generali ai armatei române şi folosită de Marian Motocu, cunoscut ca alpinist utilitar, care are pe reţelele sociale un discurs antisemit.
Cererea de înregistrare a însemnului grafic numit „41 pentru România” şi conţinând imaginile unui scut, ale lupului dacic tricolor şi ale unui gard de fier stilizat a fost aprobabtă de OSIM în vara anului 2021. Sigla trebuia folosită pentru servicii „de educaţie, furnizarea de instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale”, după cum se arată în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală, precizează .
Istoricii spun că printre imaginile care compun însemnul înregistrat la OSIM este şi sigla stilizată a Gărzii de Fier.
„41 pentru România” este o mişcare naţionalistă, după cum se prezintă chiar pe site-ul propriu, care are ca scop „mobilizarea segmentului social majoritar al românilor autentici din România şi de peste graniţă (…) care să redea românilor mândria, independenţa, demnitatea, tradiţiile şi cultura străveche a străbunilor noştri”. În perioada înscrierii siglei la OSIM este creat şi un cont de YouTube cu numele „41 pentru România (Marian Motocu)”. Persoana de contact pentru organizaţia „41 pentru România” este tot Marian Motocu, care îşi spune „fondatorul mişcării”, arată sursa citată.
Potrivit presei doljene, Marian Motocu era, în urmă cu 11 ani, alpinist utilitar, el însuşi prezentându-se drept „alpinist scafandru”.
Într-o transmisie pe reţelele sociale, Marian Motocu şi Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în SRI şi primul român condamnat pentru negarea Holocaustului, într-o carte publicată în 2016, „incitau la ură şi violenţă antisemită. Pe 5 august 2023, după marşul Pride din Bucureşti, într-o transmisiune live, Marian Motocu instigă la ură şi violenţă. În filmarea respectivă, el poartă la gât Crucea de Fier (distincţie oficială germană devenită simbol al nazismului), este îmbrăcat cu un tricou cu simbolul înregistrat la OSIM, iar în imagine se văd un portret al lui Corneliu Zelea Codreanu şi unul al lui Ion Antonescu”, mai notează Europa Liberă.
Potrivit aceleiaşi surse, pe 2 iunie 2024, Motocu distribuie pe conturile sale de Facebook şi TikTok o înregistrare video din faţa Institutului „Elie Wiesel”, în care anunţă că este la Bucureşti, în faţa institutului, cu mesaje antisemite. Deşi împotriva lui Vasile Zărnescu şi a lui Marian Motocu au fost trimise sesizări la Parchet de către Institutul Elie Wiesel în 2022 şi 2023, acestea nu au avut niciun efect public.
Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că, imediat după anularea alegerilor prezidenţiale, pe 6 decembrie 2024, procurorii au cerut date suplimentare despre conţinutul unor transmisii video în care cei doi aveau un discurs puternic antisemit.
IPJ Dolj a anunţat, joi, că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, el fiind cercetat pentru incitare la ură sau discriminare în formă continuată (26 de acte materiale), promovarea, în public, în orice mod, de idei, concepţii sau doctrine antisemite, în formă continuată (29 de acte materiale), utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (27 de acte materiale) şi negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia prin intermediul unui sistem informatic în formă continuată ( 19 acte materiale).
Poliţiştii au făcut şi o percheziţie la locuinţa bărbatului din Craiova, ocazie cu care au fost descoperite şi ridicate, obiecte folosite la săvârşirea infracţiunilor cercetate, precum şi arme albe.