Asociații Eco Wind Power sunt Mirela Umbrărescu (89% din capital), Alexandru Teodor Umbrărescu (5%), Petru Răzvan Umbrărescu (5%) și Dorinel Umbrărescu (1%), potrivit informațiilor furnizate de termene.ro. Prețul total al tranzacției a fost de 141,65 milioane lei, din care 138,85 milioane lei reprezintă prețul de vânzare, iar aproape 2,8 milioane lei au fost asumate ca cheltuieli de procedură. Plata integrală a fost efectuată la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare pentru activele imobile și mobile ale combinatului.
O parte semnificativă a acestei sume – 135,5 milioane lei – a fost acoperită prin preluarea creanței ANAF asupra Laminorul Danube Metallurgical Enterprise (LDME) de către Eco Wind Power. Creanța, achiziționată în februarie 2024 cu suma de 63,9 milioane lei, includea și dobânzi calculate până la data licitației.
Combinatul siderurgic Oțelu Roșu are o istorie îndelungată, activitatea sa fiind atestată documentar încă din 1796, pe vremea Imperiului Habsburgic. De-a lungul timpului, acesta a fost un pilon important al industriei siderurgice românești, producând țevi de oțel și alte produse din oțel aliat.
Unitatea a fost deținută anterior de compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise (LDME), care a cumpărat-o în 2019 de la Ductil Steel, controlată în trecut de grupul rus Mechel. După doar patru ani, LDME a intrat în insolvență.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că grupul UMB, deținut de familia Umbrărescu, intenționează să investească peste 300 milioane euro în combinatul de la Oțelu Roșu. Planul prevede crearea a aproximativ 600 de locuri de muncă în prima fază, un impuls economic semnificativ pentru regiune.
Activele achiziționate includ construcții evaluate la peste 72 milioane lei, echipamente tehnologice – peste 47 milioane lei – și terenuri – peste 14 milioane lei. Familia Umbrărescu și-a exprimat de mult timp intenția de a prelua combinatul, iar acest proiect are potențialul de a revitaliza sectorul industrial din zona Oțelu Roșu.