Rata scăzută de vaccinare lasă România vulnerabilă în fața poliomielitei, o boală gravă care duce la paralizie ireversibilă şi chiar deces şi care nu are tratament.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trimis, marți, o înştiinţare spre Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara dar şi spre Ministerul Sănătăţii, după ce un raport săptămânal privind ameninţările de sănătate publică prin boli transmisibile publicat de ECDC în 13 decembrie arăta că în perioada septembrie-decembrie 2024, Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit au raportat virusul poliomielitic vaccinal în apele uzate.
„Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă, deci se elimină şi pe cale digestivă şi de aceea se caută în apele uzate, pentru a vedea circulaţia lui.
Dincolo de cazurile clinice de boală pe care speram să nu le vedem în viaţa asta, se pare că există riscul să începem să le vedem şi noi. Partea proastă este că acest virus polio circulă în destul de multe locuri şi cauza pentru care circulă este scăderea ratei de vaccinare la nivel global”, a explicat medicul Simin Aysel -Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală într-un inetrviu pentru News.ro.
Raportul ECDC din 13 decembrie vine în contextul în care Europa a fost declarată liberă de poliomielită în anul 2002.
Dr. Simin Aysel Florescu explică ce înseamnă concret virus polio vaccinal. Tulpina identificată provine dintr-un vaccin oral împotriva polio, vaccin care conţine virus slăbit.
Virsul este inofensiv în mod normal, însă dacă circulă mai mult timp în comunităţi cu imunizare scăzută, poate redeveni periculos.
„Virusul polio sălbatic are trei feluri de tulpini, două dintre ele au fost eliminate din circulaţie prin vaccinare, mai există încă una în circulaţie, dar în acelaşi timp mai există în circulaţie şi un virus polio derivat din vaccin, virus polio vaccinal.
Există două tipuri de vaccin, există vaccin cu virus viu atenuat care se administrează oral, cele două picături puse pe o bucăţică de zahăr, vaccinul polio administrat oral, viu atenuat.
Acesta este foarte util în comunităţi unde este greu să vaccinezi cu celălalt tip de vaccin, vaccinul inactivat polio care se administrează injectabil, deci în comunităţi în momentul în care administrezi vaccinul viu atenuat pe cale orală, determini imunizarea şi a celor din jurul copilului respectiv, se creează o imunitate de grup, tocmai virusul se elimină digestiv, este cu virulenţă scăzută şi imunizează şi pe ceilalţi din jur şi în felul ăsta acoperirea vaccinală se realizează mai rapid şi mai eficient.
Asta pentru comunităţile care au o rată sau o dificultate mare de vaccinare. Celălalt, vaccinul cu virus inactivat care se administrează injectabil şi este şi în schemele noastre de vaccinare din ţară de ceva timp, este cel care este injectabil şi de la care nu se poate întâmpla nimic, imunizează copilul respectiv”, a spus medicul.
Medicul atrage atenția că imunizarea scăzută duce la apariția virusului în comunități.
„Problema este că, dacă acoperirea vaccinală nu este bună şi din păcate asta este o situaţie pe care inclusiv INSP o semnalează în România că ar fi un 70 şi ceva % acoperirea vaccinală, atunci există riscul să apară cazuri, ca la orice boală la care acoperirea vaccinală nu este suficientă”.
România este cu 20 de procente sub acoperirea optimă, lucru care ne face vulnerabili împotriva acestei boli foarte grave. Pentru poliomielită nu există tratament antiviral.
Boala poate duce la paralizii ireversibile ale membrelor şi chiar deces, prin complicaţii grave, inclusiv respiratorii.
„Gândiţi-vă că o acoperire vaccinală bună, care să prevină focare, îmbolnăviri în comunităţi este de 95%. Deci la noi, pentru polio, dar şi celelalte tipurim pentru că de obicei sunt vaccinuri cu mai multe valenţe care includ şi polio inactivat la noi, acoperirea fiind undeva pe la 75% la noi, este cu 20 de procente sub cea eficientă.
Lucrul acesta este foarte grav, pentru că implică atât polio, cât şi celelalte tipuri, difterie, tuse convulsivă, rujeolă, infecţii cu haemofillus, tetanus, etc.
Şi din păcate ceea ce vedem acum că s-a întâmplat cu rujeola şi se întâmplă în continuare şi ce s-a întâmplat şi se întâmplă în continuare şi cu tusea convulsivă poate continua cu polio şi cu celelalte boli la care lumea a renunţat să se mai vaccineze, copiii în special”, a mai spus medicul.
„Ne prinde pe un picior foarte greşit şi, din păcate, nu este vina autorităţilor şi nici a cuiva anume, este o situaţie destul de extinsă la nivel de Europa şi la nivel mondial. Pe scurt, vom vedea, din păcate, în zilele noastre, cazuri de polio.
Lumea are senzaţia că este un fel de gripă care trece. Nu, poliomielita determină paralizii definitive la nivelul membrelor sau deces. Deci ori rămâne copilul paralizat pentru totdeauna, nu sunt remisive, nu se poate face nimic, ori chiar moare prin tulburări şi mai grave, inclusiv respiratorii care apar în cadrul bolii, de asemenea sunt ireversibile.
Pentru acest tip de virus nu există tratament antiviral. Deci complicaţiile sunt posibile la oricare dintre cei care fac această boală şi singurul mod în care ne putem feri de ea este vaccinarea”, a explicat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală.