Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a desemnat Compania Naţională Poşta Româna S.A. ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, a anunţat, luni, instituţia, printr-un comunicat.
„În urma finalizării procedurii de desemnare a furnizorului de serviciu universal derulată în perioada septembrie – decembrie 2024, ANCOM a comunicat Companiei Naţionale Poşta Română S.A. (CNPR) decizia privind desemnarea sa ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2029. (…) Dreptul de acces la serviciul universal reprezintă dreptul de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul Romaniei, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor”, precizează ANCOM.
Serviciile postale incluse în sfera serviciului universal sunt: colectarea, sortarea, transportul şi livrarea trimiterilor poştale interne şi internaţionale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, imprimate şi pachete mici, în greutate de până la două kg (inclusiv); colectarea, sortarea, transportul şi livrarea coletelor poştale interne şi internaţionale, în greutate de până la 10 kg (inclusiv); distribuirea coletelor poştale cu limite de greutate între 10 kg şi 20 kg (inclusiv) expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia; serviciul de trimitere recomandată având ca obiect trimiteri poştale interne şi internaţionale în greutate de până la doua kg (inclusiv); serviciul de trimitere cu valoare declarată; colectarea, sortarea, transportul şi livrarea cecogramelor interne şi internaţionale; serviciul de distribuire a taloanelor de plată a drepturilor de protecţie socială şi a documentelor de informare întocmite de Casa Naţională de Pensii Publice la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care aceştia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, indiferent de numărul de trimiteri poştale care fac obiectul acestui serviciu.
Potrivit ANCOM, trimiterile în număr mare, astfel cum sunt definite de legislaţia din domeniul serviciilor poştale, nu sunt incluse în sfera serviciului universal.
CNPR va beneficia, printre altele, de dreptul de a acţiona în relaţiile internaţionale ca furnizor de serviciu universal şi de a încheia acorduri
operaţionale în această calitate, de a utiliza formularele internaţionale specifice, prevăzute în Actele Uniunii Poştale Universale, precum şi de dreptul de a aplica tarife speciale pentru toţi utilizatorii şi integratorii în condiţii transparente şi nediscriminatorii, atât cu privire la tarifele propriu-zise, cât şi cu privire la condiţiile asociate acestora.
„În vederea asigurării accesului utilizatorilor la serviciile din sfera serviciului universal, CNPR va avea, printre altele, obligaţia de a asigura, în fiecare localitate de pe teritoriul României, cel puţin o colectare de la fiecare punct de acces şi cel puţin o livrare la fiecare adresă indicată, în fiecare zi lucrătoare, minimum 5 zile pe săptămână, mai puţin în localităţile aflate în situaţii geografice excepţionale unde frecvenţa de livrare stabilită de ANCOM este mai redusă”, se mai precizează în comunicat.
Totodată, tarifele practicate de CNPR pentru prestarea serviciilor poştale din sfera serviciului universal trebuie sa fie accesibile, indiferent de localizarea geografică, transparente, nediscriminatorii şi fundamentate în funcţie de costuri, să stimuleze furnizarea unui serviciu universal eficient, avându-se în vedere asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, precum şi dezvoltarea reţelei poştale publice.
CNPR poate solicita compensarea costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, dar numai după încheierea exerciţiului financiar aferent anului pentru care se solicită compensarea. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)