De la Iulia Navalnaia la Charli XCX, AFP prezintă cinci personalităţi care au marcat anul 2024.
JENSEN HUNAG
În 2024, omul cu geacă de piele Jen-Hsun Huang, cunoscut sub numele de Jensen, a devenit campionul inteligenţei artificiale generative (IA): compania sa Nvidia a atins prima capitalizare bursieră la New York, înaintea Microsoft, înaintea Apple.
American născut în Taiwan, Jensen Huang a fondat Nvidia în 1993. Iniţial, Nvidia producea plăci grafice (GPU), cipuri cu capacităţi de calcul multiplicate, utilizate pentru jocuri video. Începând cu anii 2000, acestea au fost utilizate pentru efecte speciale cinematografice şi apoi pentru fabricarea de bitcoini.
Dar de la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, cererea pentru aceste semiconductoare esenţiale pentru IA generativă a explodat. Chiar dacă concurenţi majori precum AMD, Intel, Apple şi Microsoft au intrat pe această piaţă, Nvidia păstrează un avans confortabil.
LEON MARCHAND
La Jocurile Olimpice de la Paris, Léon Marchand, în vârstă de 22 de ani, a ajuns în vârful lumii. El a câştigat patru medalii de aur, inclusiv două în mai puţin de două ore. Antrenat timp de doi ani şi jumătate de acelaşi antrenor ca şi Michael Phelps, înotătorul din Toulouse, cu „fizicul său de torpilă” s-a alăturat americanului în categoria înotătorilor excepţionali.
Desemnat cel mai bun înotător al anului de către Federaţia Internaţională de Nataţie, el a ales să nu participe la Campionatele Mondiale în bazin scurt din Ungaria, în decembrie, fiin „epuizat” de anul său excepţional.
IULIA NAVALNAIA
De la moartea soţului său, Aleksei Navalnîi – într-o închisoare din Siberia, la 16 februarie 2024 – Iulia Navalnaia a promis să continue lupta împotriva Kremlinului. Vladimir Putin este „adversarul meu politic, iar eu fac şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a dărâma regimul său cât mai curând posibil”, a promis ea.
Vizată de un mandat de arestare emis de Rusia şi înscrisă în registrul „teroriştilor şi extremiştilor”, Iulia Navalnaia, care locuieşte la Berlin, s-a angajat să candideze îm alegeri dacă „regimul” lui Putin va fi într-o zi răsturnat. „Vreau să schimb Rusia, să fac din ea o ţară democratică”, a promis ea.
Când memoriile postume ale soţului său, care avea de executat 19 ani de închisoare, au fost publicate în octombrie, ea a denunţat ca fiind un „afront” reacţiile internaţionale considerate slabe faţă de moartea principalei figuri a opoziţiei ruse.
GISELE PELICOT
A devenit încarnarea victimelor supunerii chimice din lume: franţuzoaica Gisele Pelicot, sedată cu anxiolitice de soţul ei şi violată în somn timp de zece ani de acesta şi de zeci de alţi bărbaţi invitaţi de el, a fost în toamna acestui an în centrul unui proces extraordinar. Prin refuzul de a ţine procesul cu uşile închise, această septuagenară a făcut din cazul violurilor sale repetate, care s-au desfăşurat la domiciliul cuplului de la Mazan, unul dintre marile procese din istoria feminismului. Verdictul, care a fost urmărit de 180 de instituţii de presă, dintre care 86 din străinătate, s-a soldat cu o pedeapsă maximă de 20 de ani pentru soţ şi vinovăţia tuturor coacuzaţilor săi.
„Am vrut ca toate femeile care sunt victime ale violului să îşi spună: Dacă doamna Pelicot a reuşit, şi noi putem reuşi”, a spus ea. „Nu vreau să le mai fie ruşine. Ruşinea nu este a noastră, este a lor. (…) Mai presus de toate, îmi exprim hotărârea de a schimba societatea”, a declarat Gisele Pelicot.
CHARLI XCX
Iniţial, a fost doar un album, dezvăluit în iunie de îndrăzneaţa cântăreaţă britanică Charli XCX, dar foarte repede, „Brat” – „puşti răzgâiat” în engleză – a devenit un fenomen mondial: „vara Brat”. Sonorităţile sale hiper-pop, culoarea sa emblematică – „brat”, un verde strident – şi coregrafia sa fără menajamente au inundat TikTok-ul cu noua sa filosofie de viaţă feministă şi transgresivă.
O „fată brat”, a explicat Charli XCX – nominalizată de şapte ori la premiile Grammy – este o tupeistă, un pic neglijentă şi petrecăreaţă. Trei lucruri sunt suficiente pentru ea: „un pachet de ţigări, o brichetă Bic şi un top alb fără sutien”. Gata cu „tipa pură” a reţelelor, cu salteaua ei de yoga şi cu machiajul natural. Anti-modă, anti-convenienţe, „fata Brat” stă cu aceeaşi rochie timp de o săptămână, îşi ascunde mahmureala în spatele ochelarilor negri şi se culcă cu cine vrea ea. Fenomenul a ajuns până la alegerile prezidenţiale din SUA, când Charli XCX a validat candidatura lui Kamala Harris cu un „Kamala is brat”. În replică, vicepreşedinta a schimbat bannerul de pe contul X al campaniei sale în verde, făcând astfel cu ochiul generaţiei Z.
Pentru institutul britanic Ipsos, care s-a ocupat de subiect, spiritul „brat” este o invitaţie la îndrăzneală, la imperfecţiune şi încredere. Astfel, Boris Johnson, fostul prim-ministru, a fost desemnat cel mai „brat” personaj politic al ţării.