Aceste înfrângeri recente au pus sub semnul întrebării capacitatea regimului de a-și menține controlul asupra sud-estului Asiei, iar slăbirea sa devine tot mai evidentă, scrie
Aceste pierderi forțează junta să își consolideze controlul în zone tot mai restrânse, după ce a fost nevoită să se retragă din estul și nordul țării, la începutul acestui an. După căderea regimului din Siria, care a marcat un moment de cotitură în Orientul Mijlociu, grupurile de rebeli din Myanmar au fost încurajate să creadă că ar putea pune capăt dominației armatei, care se află la putere din 1962.
Dacă junta ar cădea, acest lucru ar avea implicații geopolitice semnificative. Myanmar a fost unul dintre cei mai puternici aliați ai Rusiei în regiune, iar regimul primește un mare volum de armament din partea Moscovei. De asemenea, țara menține relații apropiate și cu China, care este mai interesată ca niciodată de stabilitatea regimului și ar putea interveni pentru a preveni prăbușirea guvernului militar.
Armata Arakan (AA), care luptă pentru autodeterminare în statul Rakhine, a declarat că a preluat controlul asupra sediului Comandamentului Militar de Vest din orașul Ann pe 20 decembrie, după săptămâni de lupte intense. În urma acestei victorii, insurgenții au capturat și ofițeri importanți ai armatei, inclusiv un general de brigadă. Aceasta este doar al doilea comandament militar pe care rebelii au reușit să-l cucerească, după ce în august au preluat și comanda la Lashio, în nord-estul țării.
În ciuda avansurilor rebelilor, o investigație recentă a BBC World Service a arătat că armata controlează acum mai puțin de un sfert din Myanmar. Deși Naypyidaw și Yangon rămân sub controlul guvernului militar, aproape patru ani de la preluarea puterii au adus instabilitate majoră.
Într-un mesaj din 22 decembrie, liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat că guvernul său este angajat într-o coexistență pașnică a comunităților, fără a menționa însă noile lupte. Acesta a subliniat importanța rezolvării problemelor politice prin metode pașnice, fără a recurge la lupta armată. De altfel, Min Aung Hlaing se află sub anchetă din partea Curții Penale Internaționale pentru acuzații de crime împotriva umanității, legate de tratamentul aplicat minorității musulmane Rohingya.
Înfrângerile recente ale armatei juntei au continuat și în alte zone, precum Ann și Mindat, în statul Chin. Potrivit unor surse, Gwa, un alt oraș din sudul Rakhine, ar putea deveni următorul punct de conflict major.
Josh Kurlantzick, expert la Council on Foreign Relations, a declarat pentru Newsweek că, deși situația juntei este extrem de gravă, un colaps rapid pare improbabil datorită fracturilor interne din rezistență și influenței Chinei. În schimb, Arakan Army a publicat un mesaj pe Telegram în care afirma că „trupele consiliului fascist al armatei pierd teren zi de zi și abandonează taberele una câte una, în timp ce trupele Armatei Arakan își intensifică ofensiva.”
Retired U.S. Army Lieutenant Colonel Miemie Winn Byrd, expert în securitate, a subliniat într-un articol că „căderea regimului Bashar al-Assad din Siria a încurajat forțele de rezistență din Myanmar. Chiar dacă junta beneficiază de o superioritate militară, aceasta se află pe marginea prăbușirii, pierzând bătălii pe teren și confruntându-se cu creșterea defeziunilor din rândurile propriei armate.”
În prezent, forțele armate ale Myanmarului se pregătesc să apere orașul Gwa, din sudul statului Rakhine, aflat la circa 160 de kilometri de Yangon, unde au avut loc deja ciocniri. De asemenea, junta își concentrează eforturile pe zona centrală a țării, unde se confruntă cu provocări din partea milițiilor Forțelor de Apărare ale Poporului. Luptele din teren ridică mari semne de întrebare asupra capacității juntei de a organiza alegeri anul viitor, așa cum era prevăzut inițial.