Opozantul rus în exil Ilia Iaşin, plasat pe lista ”persoanelor căutate” penal a Moscovei

Opozantul rus în exil Ilia Iaşin – eliberat într-un schimb de deţinuţi între Moscova şi Occident în august – a fost plasat pe lista ”persoanelor căutate” în Rusia, potrivit unor date de la Ministerul rus de Interne, consultate miercuri, de Crăciun, de AFP.

”Căutat în baza unui articol din Codul Penal”, se poate citi pe site-ul ministerului, pe care este postată o fotografie a lui Ilia Iaşin, numele, data şi locul de naştere.

Autorităţile nu precizează motrivul acestui aviz de căutare.

Ilia Iaşin, un fost deputat muncipal de la Moscova, este desemnat drept ”agent străin”, un calificativ care prevede constrângeri administrative dure, dat în general opozanţilor preşedintelui rus Vladimir Putin.

Un activist activ în opoziţa liberală din Rusia începând din anii 2000, Ilia iaşin a fost condamnat la sfârşitul lui 2022 la opt ani şi jumătate de închisoare, găsit vinovat după ce a denunţat ”uciderea civililor” în oraşul ucrainean Bucea în asaltul rus din Ucraina.

Un membru al Parlamentului muncipal moscovit la momentul arestării, Ilia Iaşin a luptat alături de opozanţi ca Aleksei Navalnîi, mort în detenţie în februarie 2024, şi Boris Nemţov, asasinat în 2015.

Ilia iaşin, în vârstă de 40 de ani, a fost eliberat la 1 august într-un schimb istoric de deţinuţi între Rusia şi Occident, odată cu alţi opozanţi ruşi şi jurnalistul american Evan Gherşkovici.

Ilia Iaşin, care declarat iniţial că nu vrea să părăsească Rusia, aprecia, la o zi după eliberare, că acest fel de schimburi îl ”incită pe Putin să ia alţi ostatici”.

”Mi-am înţeles încarcerarea nu doar ca pe o luptă împotriva războiului, ci ca pe o luptă pentru dreptul meu de a trăi în ţara mea, de a duce în ea o politică independentă”, declara el într-o conferinţă de presă în Germania.

El s-a implicat de atunci în opoziţia rusă în exil şi a participat, de exemplu, la o manifestaţie împotriva Războiului din Ucraina şi împotriva lui Vladimir Putin la Berlin.

Lista persoanelor căutate de către Rusia este foarte lungă şi cuprinde atât personalităţi ruse, cât şi străine, ca de exemplu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernul american închide singura agenţie de luptă împotriva dezinformării externe în urma unor negocieri bugetare în vederea evitării paraliziei guvernamentale. Global Engagement Center făcea parte din Departamentul de Stat şi era urâtă de Musk

Marele Duce de Luxemburg a anunţat data abdicării sale în discursul de Crăciun – VIDEO