Leonard Doroftei ia în calcul, la 54 de ani, să revină în ring

– L-ați învins pe Raul Balbi pentru centura WBA, apoi ați făcut-o din nou la București. Am auzit că și-ar dori încă o revanșă. O să vedem un meci în 2025?

Leonard Doroftei: – Mai vrea o șansă, își dorește și el un meci. Pentru asta, poate în 2025 vom face un meci de 5-6 reprize. Îi dau șansa să își ia revanșa. Ne vom bate aici pentru că România – Argentina 2-0.

– Meciul cu Paul Spadafora a fost unul cu o decizie controversată. Presa din Vest a susținut imediat după meci că ați fost furat și că centura IBF era a dumneavoastră. De ce nu a mai existat încă un meci?

Leonard Doroftei: – Nu contează ce a scris presa, important este cum a fost meciul. Important este ce au trăit iubitorii boxului și românii. Au văzut cu adevărat că merităm să ieșim afară și să facem meciuri frumoase. Nu toți au curajul, îți trebuie și un gram de nebunie. Să te duci la el acasă și să te bați cu ei. Important este să îți dorești. De ziua mea, Paul Spadafora mi-a transmis la mulți ani. M-a întrebat dacă vrea să facem un meci demonstrativ și i-am zis că facem oricând, eu sunt pregătit. Să vină și el în România. Din glumă în glumă, poate mă trezesc în ring.

O carieră strălucitoare

content-image

Leonard Doroftei a fost unul dintre cei mai mari pugilişti român. A fost campion mondial la categoria semi-uşoară (61,9 kg), versiunea WBA, deţinând centura în perioada 5 ianuarie 2002 – 23 octombrie 2003. A impresionat, de fiecare dată când urca în ring, prin determinare şi forţă, controla centrul ringului şi puncta prin serii de lovituri care expuneau talentul său nativ pentru această frumoasă ramură sportivă.

S-a născut, la Ploieşti, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor. A început boxul în 1984, la clubul „Prahova” din Ploieşti, continuându-şi cariera la „Steaua” şi „Freedom Star Farul” Constanţa, avându-i ca antrenori de-a lungul timpului pe Relu Auraş, Emil Popa şi Ilie Dascălu, potrivit volumului ”Enciclopedia Educaţiei Fizice şi Sportului din România” (volumul 1, Bucureşti, 2002).

Dotat cu o mare forţă de atac, lovitura laterală de stânga fiind arma lui de temut, Doroftei a obţinut primele succese la juniori, devenind campion naţional în 1986 şi 1987.

Au urmat cinci titluri la seniori (1992, 1993, 1994, 1996 şi 1997), dar mai ales succesele în competiţiile internaţionale. A fost campion mondial la Berlin (1995) şi campion european la Vejle (1996) şi a reuşit să obţină două medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996), precum şi medalie de bronz la Campionatele Europene de la Bursa (1993).

În 1998, după 13 ani de box la amatori, unde a disputat peste 250 de meciuri din care a câştigat 239, Leonard Doroftei trece la profesionism. Cariera lui Doroftei în postura de pugilist profesionist a fost la fel de strălucitoare.

În cei şase ani la profesionişti, „The Lion”, cum a fost supranumit Leonard Doroftei, a fost legitimat la clubul canadian Interbox din Montreal şi a fost antrenat de Stephane Larouche. A disputat 24 de partide, terminând învingător de 22 de ori, de opt ori prin K.O., pierzând o dată şi obţinând un meci egal.

Debutul său în boxul profesionist s-a petrecut la 24 aprilie 1998, în Quebec, împotriva americanului Jerry Villareal.

Cele mai importante confruntări le-a avut începând din 2002, la 5 ianuarie, la San Antonio (SUA), când îl deposedează de titlul mondial la categoria uşoară, versiunea WBA, pe argentinianul Raul Balbi.

A urmat apoi revanşa acordată boxerului argentinian. La Bucureşti, la 31 mai 2002, Leonard i-a încântat pe cei 8.000 de spectatori prezenţi în sala „Ioan Kunst Ghemănescu”, câştigând din nou în faţa lui Balbi.

La 17 mai 2003, în oraşul american Pittsburg, Leonard Doroftei boxează pentru unificarea titlurilor WBA şi IBF împotriva americanului Paul Spadafora, meciul încheindu-se la egalitate. Românul rămâne în posesia centurii versiunea WBA. Totuşi, pierde titlul mondial la 25 octombrie 2003, la Bucureşti, fără să boxeze, nereuşind să intre în limitele categoriei la cântarul oficial. Ultimul meci al său la profesionism, înseamnă, din păcate, primul şi ultimul eşec. Nord-americanul Arturo Gatti îl învinge, la 25 iulie 2004, prin K.O. în repriza a doua în meciul desfăşurat la Atlantic City (SUA), potrivit www.boxrec.com. După acest meci, campionul român se retrage din box.

Revine în ţară, iar la sfârşitul anului 2004 Biroul Federal al Federaţiei Române de Box a aprobat cooptarea lui Leonard Doroftei în colectivul de antrenori al lotului naţional, condus de Francisc Vaştag.

A fost ales, la 23 noiembrie 2012, preşedinte al Federaţiei Române de Box, în cadrul Adunării generale extraordinare a acestui for, funcţie pe care a deţinut-o până la 13 noiembrie 2015.

La 22 ianuarie 2002, a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler.

La începutul anului 2018, Leonard Doroftei a declarat că intenţionează să se apuce de meseria de antrenor.

VIDEO Italia se luptă cu o iarnă fără precedent: Specialiștii avertizează că situația se poate înrăutăți

Kazaha Elena Rîbakina şi-a condus echipa la victorie în faţa Spaniei, la United Cup