Sindicatele din penitenciare anunţă că angajaţi din sistemul penitenciar şi poliţişti vor participa, luni, la un protest care va avea loc în faţa sediului Guvernului, angajaţii din ceste domenii fiind nemulţumiţi de „tăierile salariale” şi avertizând: „Criza financiară generează criză socială”. Ei acuză ”noua formă de sclavie modernă” impusă de Ordonanţa trenuleţ, care va fi aprobată luni de Guvern. Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) sunt prezenţi, luni,la Palatul Victoriei, pentru a depune fizic la registratura Guvernului lista cu cei peste 35.000 de semnatari ai petiţiei „Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!” lansată în urmă cu mai puţin de 24 de ore în spaţiul public cu scopul de a elimina prevederile cuprinse în cadrul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ solicită Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai – iunie 2023 şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ, aşa cum apare în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri bugetare (ordonanţa „trenuleţ”). De asemenea, consideră sindicaliştii, acest proiect vine şi cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învăţământului românesc. În acest context, sindicaliştii ameninţă cu proteste în Piaţa Victoriei din Capitală. Federaţia Patronală a Energiei (FPE) îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu propunerea recentă de introducere a unei taxe de 1,5% aplicabile construcţiilor speciale (aşa numita “taxă pe stâlp”), inclusă în cea mai recentă versiune a Ordonanţei „Trenuleţ”, şi consideră că această taxă este excesivă şi ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) atrage atenţia asupra unui nou val de măsuri fiscale care riscă să destabilizeze mediul de afaceri din România şi precizează că majorarea impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, reprezintă o promisiune încălcată şi o lovitură directă dată investitorilor. Potrivit ANAT, Guvernul recurge la măsuri luate din pix, fără o minimă consultare cu mediul de afaceri, care este direct afectat.
„Luni, 30.12.2024, ora 12:30, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare protestează în faţa Guvernului României împotriva măsurilor de austeritate impuse de Ordonanţa trenuleţ. Într-o manieră iresponsabilă, fără să se gândească la consecinţe, Guvernul nu îngheaţă salariile angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ci taie salariile acestei categorii socio-profesionale, situaţie care va conduce la deprofesionalizarea instituţiilor de forţă ale statului. Clasa politică vrea poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de penitenciare, militari, SRI-işti, SPP-işti, SIE-işti care să posede doar două calităţi: 1. să aibă CNP românesc şi 2. să respire, deoarece niciun român competent, cu principii şi valori etice nu va mai vrea să poarte uniforma statului pe 3000 de lei salariu lunar”, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică după amiază de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Sindicaliştii din penitenciare atrag atenţia că, din cauza tăierilor salariale, în anul 2025, „în sistemul penitenciar se prefigurează o nouă criză a resursei umane, pe fondul unei situaţii deja alarmante din perspectiva lipsei de personal”.
Federaţia sindicală consideră că „este imperios necesară identificarea unei soluţii fiscal-bugetare care să garanteze capacitatea poliţiei penitenciare de a-şi atinge obiectivele prevăzute în materia execuţional-penală”, atrăgând atenţia că, „în caz contrar, sistemul penitenciar se va bloca, drepturile persoanelor private de libertate nu vor mai putea fi acordate, urmând o serie de revolte ale deţinuţilor în penitenciare şi condamnări ale României la CEDO”.
”FSANP consideră că, din cauza deficitului acut de personal de peste 30%, neplata muncii suplimentare şi a muncii în zile de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, vor pune pe butuci structurile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, deoarece niciun angajat din instituţiile de forţă nu va mai dori să muncească gratis, doar dacă este obligat să desfăşoare muncă forţată, noua formă de sclavie modernă, impusă de Ordonanţa trenuleţ, situaţie nedorită care va afecta calitatea serviciilor oferite cetăţenilor de aceste instituţiile ale statului, făcându-le neatractive, spre bucuria infractorilor care uşor, uşor vor pune stăpânire pe România”, se mai arată în documentul citat.