Pompierii efectuează, premergător minivacanţei de Anul Nou, acţiuni de informare preventivă la unităţile de cazare, în special în cele din staţiunea montană Rânca, unde au fost dislocate o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Florin Chisim, pompierii discută cu administratorii unităţilor de cazare şi restaurantelor, atât despre riscuri, cât şi despre comportamentul şi măsurile pe care trebuie să le adopte în cazul în care se confruntă cu o situaţie de urgenţă.
El a precizat că este foarte important ca turiştii să se informeze despre starea drumurilor în prealabil şi să nu plece neechipaţi corespunzător la drum, să se familiarizeze încă de la sosirea în unităţile de cazare cu traseele de evacuare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă şi să identifice, vizual, locurile în care sunt amplasate stingătoarele de incendiu.
„Din păcate, pericole sunt la tot pasul şi este esenţial să fim preventivi pentru a nu ne confrunta cu situaţii de urgenţă. Mulţi dintre noi vor alege să petreacă sărbătoarea trecerii dintre ani în unităţi de cazare sau restaurante. Noi, pompierii militari, premergător acestei minivacanţe, efectuăm acţiuni de informare preventivă la unităţile de cazare, cu mare accent pe cele din staţiunea montană Rânca. (…) Preventiv, am dislocat din cadrul instituţiei noastre atât o autospecială de stingere cu apă şi spumă, cât şi o ambulanţă SMURD care vor deservi staţiunea montană Rânca pe perioada acestei minivacanţe”, a menţionat, luni, Florin Chisim.
El a mai spus că utilizarea petardelor şi a artificiilor reprezintă un alt pericol major în această perioadă.
„Noi vă sfătuim să nu vă puneţi în pericol inutil doar pentru o clipă de presupusă distracţie. Mai mult decât atât, comercializarea sau utilizarea necorespunzătoare a petardelor şi artificiilor fie vă poate pune în pericol, fie atrage sancţiuni din partea autorităţilor. Sfatul nostru este să renunţaţi la utilizarea lor, pentru că nu sunt deloc puţine cazurile când în special copiii au suferit leziuni grave, şi-au pierdut vederea sau şi-au pierdut degetele de la mâini pentru că nu au conştientizat riscurile”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Gorj
În această perioadă, zilnic, în cele opt subunităţi ale ISU Gorj, peste 100 de pompieri militari sunt la datorie şi sunt pregătiţi să intervină pentru gestionarea oricărei situaţii de urgenţă. AGERPRES/(A, AS – autor: Oana Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)