Miniştrii de externe german şi francez se duc la Damasc, în numele Uniunii Europene, pentru a se întâlni cu noii conducători ai Siriei

Miniştrii de externe ai Germaniei şi Franţei se vor întâlni cu noul lider de facto al Siriei, Ahmed al-Sharaa, în timpul unei deplasări la Damasc pe care o fac vineri în numele Uniunii Europene, au anunţat ministerele de externe german şi francez, relatează Reuters.

Miniştrii, care au sosit separat la Damasc vineri dimineaţa, se vor întâlni, de asemenea, cu reprezentanţi ai societăţii civile siriene şi vor vizita cea mai notorie închisoare din Siria, vastul complex Sednaya.

„Vizita mea de astăzi – împreună cu omologul meu francez şi în numele UE – este un semnal clar pentru sirieni: Un nou început politic între Europa şi Siria, între Germania şi Siria, este posibil”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, citată în comunicatul ministerului, emis înainte de plecarea sa spre Damasc.

Baerbock şi ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, sunt primii miniştri din UE care vizitează Siria de când rebelii au preluat controlul asupra Damascului la 8 decembrie şi l-au forţat pe preşedintele Bashar al-Assad să fugă din ţară după mai mult de 13 ani de război civil, punând capăt domniei de decenii a familiei sale.

Barrot şi-a exprimat, la rândul său, speranţa „într-o Sirie suverană, stabilă şi paşnică” după sosirea la Damasc, unde a vizitat şi ambasada Franţei, închisă din 2012. Potrivit unor surse diplomatice franceze, Barrot s-a întâlnit cu personalul sirian care se ocupă de facilităţi şi a reafirmat necesitatea de a lucra pentru restabilirea reprezentanţei diplomatice în conformitate cu condiţiile politice şi de securitate.

De la înlăturarea lui Assad, rebelii islamişti conduşi de Hayat Tahrir al-Sham (HTS) al lui Sharaa au încercat să asigure ţările arabe şi comunitatea internaţională că vor guverna în numele tuturor sirienilor şi nu vor face o revoluţie islamistă.

Guvernele occidentale au început să deschidă treptat canale de comunicare cu Sharaa şi HTS, un grup musulman sunnit afiliat anterior Al-Qaida şi Statului Islamic, şi încep să dezbată dacă să elimine desemnarea grupului ca fiind terorist.

Rămân o serie de întrebări cu privire la viitorul unei ţări multietnice în care statele străine, inclusiv Turcia şi Rusia, au interese puternice şi potenţial concurente.

Baerbock a declarat că a venit în Siria cu intenţii prietenoase, dar cu „aşteptări clare” de la noii conducători, despre care a spus că vor fi judecaţi după acţiunile lor. „Ştim de unde vine HTS din punct de vedere ideologic, ce a făcut în trecut”, a spus Baerbock. „Dar, de asemenea, auzim şi vedem dorinţa de moderaţie şi de înţelegere cu alţi actori importanţi”, a adăugat ea, citând discuţiile cu Forţele Democratice Siriene (SDF) kurde, aliate de SUA. Baerbock a mai spu că Germania şi partenerii săi internaţionali s-au angajat să se asigure că afacerile interne siriene nu sunt perturbate de influenţe externe şi a cerut Rusiei să îşi părăsească bazele militare din Siria.

Obiectivul acum este ca Siria să devină din nou un membru respectat al comunităţii internaţionale, a punctat ea.

Inter Milano s-a calificat în finala Supercupei Italiei la fotbal

Cele mai aşteptate turnee de concerte care vor avea loc în 2025 – Usher, Olivia Rodrigo, Pitbull, Bruce Springsteen, Lionel Ritchie, Metallica, Cyndi Lauper, Green Day vor cânta în Europa