Gărzile prezidențiale au montat sârmă ghimpată și au ridicat baricade folosind autobuze pentru a bloca accesul la reședința lui Yoon Suk Yeol (64 de ani), o vilă aflată pe deal într-un cartier de lux cunoscut sub numele de Beverly Hills din capitala sud-coreeană Seul.
Yoon Suk Yeol a uimit ţara impunând surprinzător legea marţială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, invocând probleme bugetare, înainte de a fi obligat să o abroge şase ore mai târziu, sub presiunea parlamentului şi a străzii. Din acest motiv, el a fost suspendat din funcție de Parlament, pe numele său a fost emis un mandat de arestare pentru „rebeliune”, o infracţiune teoretic pedepsită cu moartea, şi i s-a interzis să părăsească ţara.
Președintele sud-coreean s-a baricadat astfel în vila sa din Seul, spunând că până la o decizie a Curții Constituționale, este încă președinte, și refuză să discute cu anchetatorii. Gărzile de corp prezidențiale i-au împiedicat vinerea trecută, pe anchetatorii veniți la reședința lui Yoon Suk Yeol, să-l aresteze pe președintele suspendat. Un ofiţer al Statului major interarme de la Seul a explicat că arestarea a fost „fizic imposibilă” pentru că echipa care s-a deplasat la complexul de pe deal „a intrat în confruntare” cu soldaţii plasaţi sub ordinul serviciului de securitate prezidenţial.
Yoon a promis într-o declaraţie că va lupta înconjurat de susţinătorii săi „până la sfârşit”, o decizie finală a Curții Constituționale fiind așteptată până cel târziu în luna iunie.
După prima încercare eșuată de a-l aresta, procurorii și poliția sud-coreene pregătesc acum o nouă tentativă de a penetra complexul fortificat. Anchetatorii au promis că vor face „tot ce este necesar” pentru a rupe blocajul de securitate și a-l sălta pe Yoon Suk Yeol.
Membrii parlamentului au cerut măsuri dure pentru a învinge gărzile prezidențiale și trupele militare din interiorul complexului, dar a refuzat să discute ce opțiuni erau luate în considerare pentru a realiza acest lucru.
Diverse scenarii raportate în presa locală au inclus mobilizarea unităților tactice speciale ale poliției și a echipamentelor grele pentru a trece prin baricade, urmată de peste 2.000 de polițiști pentru a scoate gărzile prezidențiale, luând până la trei zile, dacă este necesar, pentru a epuiza agenții de securitate prezidențială.
Operațiunea este îngreunată și de faptul că în jurul complexului în care s-a baricadat Yoon Suk Yeol se adună zilnic mii de persoane, atât protestatari cât și susținători ai președintelui suspendat.
Unul dintre avocații lui Yoon Suk Yeol a declarat că acesta nu poate accepta executarea mandatului de arestare deoarece acesta a fost emis de o instanță din jurisdicție greșită și astfel Biroul de Investigare a Corupției pentru Oficialii de rang înalt (CIO) nu are autoritatea să-l investigheze pe liderul în funcție.
Sute de susţinători ai lui Yoon, printre care cunoscuţi youtuberi de extremă dreapta şi predicatori creştini evanghelici, au campat lângă reşedinţa prezidenţială.
Circa 2.700 de poliţişti au fost desfăşuraţi în sector, după ciocniri între susţinători şi detractori ai preşedintelui destituit, joia trecută.