Temperaturile maxime înregistrate în această perioadă în toată ţara depăşesc cu mai mult de 10 grade media climatologică pentru începutul lunii ianuarie şi va fi la fel de cald şi în zilele următoare, însă nu este „ceva neobişnuit în contextul ultimilor ani”, afirmă directorul ANM Florinela Georgescu. Sursa citată menţionează că valorile termice înregistrate noaptea, în general între -4 şi 4 grade, sunt normale pentru ceea ce ar trebui să avem pe timpul zilei în această lună. De vineri, vremea începe să se răcească şi va ajunge la valorile obişnuite pentru luna ianuarie.
„Va fi la fel de cald şi în zilele următoare în toate regiunile ţării. De altfel, temperaturile maxime pe care le înregistrăm în această perioadă depăşesc media climatologică pentru începutul lunii ianuarie cu mai mult de 10 grade. Foarte cald e parcursul nopţilor, de altfel, temperaturile pe care le înregistrăm noaptea, în general între -4 şi 4 grade pentru nopţile viitoare, sunt valori care se apropie de normalul la ceea ce ar trebui să avem ziua, iar temperaturile din cursul nopţilor ar trebui să pornească în mod firesc în acest început de pe la minus 10 – minus 12 grade în regiunile depresionare şi să nu depăşească 0 grade în nicio regiune a ţării”, a declarat Florinela Georgescu la Digi24.
Directorul ANM spune că acesta este, într-adevăr, „un episod mai deosebit pentru o lună de ianuarie” care, „în mod firesc”, ar trebui să fie „cea mai rece lună din calendar”, dar că, totuşi, nu este ceva „neobişnuit în contextul ultimilor ani”.
„Dacă ne uităm la statistica temperaturilor medii pentru perioada de iarnă din ultima perioadă, vedem că, de exemplu, în februarie 2024, am înregistrat cea mai caldă lună februarie din istoria măsurătorilor, cu o abatere deosebit de mare, deci mult mai cald decât ar fi fost firesc, iar în luna ianuarie 2023, de asemenea, am înregistrat cea mai caldă lună ianuarie”, a punctat Florinela Georgescu.
Potrivit directorului ANM, această perioadă cu temperaturi foarte ridicate va mai ţine până spre sfârşitul săptămânii, de vineri urmând ca vremea să se răcească, la început în partea de vest, de nord şi de centru a teritoriului, iar sâmbătă în toate regiunile.
„Va fi o răcire accentuată, comparativ cu ce avem acum, dar această răcire ne va aduce la temperaturile normale, adică aşteptăm sâmbătă maxime între minus 1 şi 6 grade la nivelul ţării. Mâine aşteptăm o maximă, ca să facem o comparaţie, între 8 şi 18 grade, deci o răcire cam cu 10-12 grade sâmbătă faţă de ce avem zilele acestea”, a explicat Goergescu.
Directorul ANM a mai spus că pe durata weekend-ului şi în prima parte a săptămânii vitoare, este posibil „să ne menţinem la astfel de temperaturi, deci cu o vreme normală pentru perioada aceasta”.
„Sigur că pe durată mai mare nu excludem posibilitatea de a avea şi episoade cu vreme mult mai rece, totuşi că este firesc, repet, în ianuarie – februarie, e perioada în care sunt toate condiţiile ca vremea pe durată scurtă să fie mult mai severă”, a completat Florinela Georgescu.
Ea a mai spus că răcirea prognozată va putea aduce precipitaţii sub formă de ninsoare pe arii mai extinse, fiind posibil ca acestea să apară în zonele joase mai degrabă în jumătatea de est a teritoriului, atunci când vor fi, pentru că răcirea ar veni, cel mai probabil, „sub influenţa avansului maselor de aer reci şi dinspre partea de est, nord-vest a continentului”.
Întrebată despre posibilitatea să ningă şi la Bucureşti, Florinela Georgescu a spus că pentru precipitaţii mai importante în partea de sub a ţării, inclusiv la Bucureşti, „trebuie să aşteptăm puţin o reactivare a activităţii ciclonice dinspre Marea Mediterană”.
Meteorologii au anunţat, pentru săptămâna care a început cu sărbătoarea Botezului Domnului departe de „gerul Bobotezei” de odinioară, o vreme caldă, cu temperaturi maxime de până la 18 grade Celsius în cursul zilei de joi.