Poluare masivă în Crimeea – Autorităţile avertizează asupra sosirii unei cantităţi masive de păcură în zonele de coastă

„Există un risc puternic ca situaţia să se agraveze şi ca amploarea crizei să devină comparabilă cu cea din regiunea rusă Krasnodar”, a apreciat liderul rus al Crimeei, Serghei Aksionov.

Pe 15 decembrie, două petroliere au eşuat în timpul unei furtuni în strâmtoarea Kerci, între Rusia şi Crimeea, provocând o poluare masivă care, deocamdată, a afectat în principal coastele regiunii ruseşti Krasnodar. Dar apoi a ajuns şi în Crimeea, în special în marele oraş-port Sevastopol, situat la aproximativ 250 km de locul dezastrului.

„Obiectivul principal este de a nu lăsa ca produsele petroliere să ajungă la ţărm şi de a folosi toate mijloacele disponibile pentru a elimina poluarea apei”, a afirmat Aksionov.

El a cerut coordonarea „în mod clar” a activităţii navelor mici desfăşurate în prezent pentru a elimina poluarea şi a continua o observaţie aeriană „permanentă”.

Oficialul a evocat, de asemenea, posibilitatea de a crea unui al doilea centru de îngrijire a păsărilor victime ale deversării de petrol colectate în Crimeea.

Mai multe cetacee au fost găsite moarte la Sevastopol, a precizat miercuri Pavel Kharlamov, deputat local şi şeful unui grup de voluntari care curăţă plajele.

Contactat de agenţia de presă TASS, el a spus că „mai multe” cetacee au fost găsite moarte şi că rămăşiţele lor sunt în curs de „evacuare”, fără a preciza numărul sau specia lor.

Duminică, un ONG specializat cu sediul la Soci, în sud-vestul Rusiei, a declarat că peste 30 de cetacee au fost găsite moarte de la începutul dezastrului.

Potrivit ONG-ului, aceste victime sunt în principal marsuinii din Marea Neagră (Phocoena phocoena relicta), o specie deja pe cale de dispariţie.

Cele două tancuri blocate conţineau 9.200 de tone de „păcură grea”, dintre care cel puţin un sfert (26%) ar fi ajuns în mare, conform ultimei estimări a Ministerului rus al Transporturilor, furnizată săptămâna trecută.

Autorităţile şi voluntari ruşi desfăşoară o vastă campanie de curăţare, la care participă mii de oameni, dar situaţia continuă să provoace îngrijorare, notează AFP.

Sursa: www.stiripesurse.ro

UE îi pune frână lui Trump – Groenlanda este protejată de apărarea colectivă a UE

Muraru (PNL): Astăzi s-au purtat discuţii telefonice între Crin Antonescu şi Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor / PNL, la sfârşitul lunii ianuarie, PSD cel mai probabil la începutul lui februarie vor valida candidatura