Sicriul drapat cu steagul lui Carter a ajuns marţi la Capitoliu pe un cheson tras de cai, după o procesiune funerară pe Pennsylvania Avenue. Membri ai familiei sale l-au urmat pe jos, ca o rememorare a defilării lui Carter pe bulevardul din capitala SUA în timpul inaugurării sale, în 1977. Cadeţi de la Academia Navală din SUA l-au salutat pe fostul ofiţer de submarin.
Membri ai Congresului şi mai mulţi judecători ai Curţii Supreme s-au adunat în jurul sicriului, sub domul Capitoliului. Unii dintre ei au elogiat acţiunile lui Carter, în calitate de al 39-lea preşedinte al Statelor Unite, precum şi munca umanitară pe care a desfăşurat-o timp de decenii după ce a părăsit Casa Albă, în 1981. Jimmy Carter a avut cea mai lungă şi mai admirată viaţă post-prezidenţială din istoria SUA, aminteşte Reuters.
„Jimmy Carter a fost un exemplu mult prea rar de om înzestrat care a dat dovadă, în acelaşi timp, de umilinţă, modestie şi distincţie”, a spus vicepreşedinta Kamala Harris, care face parte din Partidul Democrat, ca şi Carter.
Republicanii John Thune, liderul majorităţii din Senat, şi Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, au luat la rândul lor cuvântul, în prezenţa membrilor familiei Carter şi a altor congresmeni. Între aceştia s-au numărat senatorii democraţi Raphael Warnock şi Jon Ossoff din Georgia, unde Carter a fost guvernator.
Ceremonia atent pregătită a avut loc într-un moment de tranziţie la Washington, în contextul în care preşedintele ales republican Donald Trump se pregăteşte să preia mandatul de la preşedintele democrat Joe Biden, pe 20 ianuarie. Securitatea este mai ridicată decât de obicei, Capitoliul fiind înconjurat cu garduri.
Joi, după ce membrii Congresului, precum şi publicul îşi vor fi adus omagiile fostului şef de stat, trupul neînsufleţit al lui Carter va fi transferat din Rotonda Capitoliului la Catedrala Naţională din Washington pentru funeralii.
Carter, care a avut un singur mandat la Casa Albă, din 1977 până în 1981, a murit pe 29 decembrie la vârsta de 100 de ani. Fostul cultivator de arahide din Georgia a avut de luptat în timpul mandatului cu problemele economice ale SUA şi cu criza ostaticilor din Iran şi a fost învins cu uşurinţă la următorul scrutin de republicanul Ronald Reagan.
În deceniile care au urmat, el şi-a câştigat însă o reputaţie de activist umanitar dedicat şi a fost văzut pe scară largă ca un fost preşedinte mai bun decât fusese ca preşedinte. Pentru activitatea sa a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2002.
Carter a trăit mai mult decât orice alt preşedinte al Statelor Unite. După o serie de spitalizări, în februarie 2023 „el a ales să-şi petreacă timpul care i-a mai rămas acasă”, înconjurat de apropiaţii săi, şi primea acolo îngrijiri paliative. Ultima sa apariţie publică a fost la înmormântarea soţiei Rosalynn, în noiembrie 2023, unde a folosit un scaun cu rotile.
În semn de omagiu pentru Carter, actualul preşedinte Biden a ordonat ca steagurile de la clădirile guvernamentale să fie coborâte în bernă timp de 30 de zile, în semn de doliu, deci inclusiv pe 20 ianuarie, data inaugurării lui Trump, decizie care l-a nemulţumit profund pe acesta din urmă.
Atât Biden, cât şi Trump erau aşteptaţi să participe joi la slujba de înmormântare a lui Carter, la 10 a.m. (1500 GMT).
Joe Biden, în vârstă de 82 de ani, va rosti elogiul funebru. Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, şi-a anunţat de asemenea prezenţa la ceremonie, deşi Carter nu l-a simpatizat. De altfel, fiul acestuia declarase înaintea alegerilor din 5 noiembrie că el urma să voteze cu Kamala Harris, contracandidata democrată a republicanului Trump.
Foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama urmau de asemenea să participe la funeraliile din capitală.
După slujba de la Catedrala Naţională din Washington, Carter va fi adus înapoi în statul Georgia, tot cu avionul din „Misiunea Aeriană Specială 39”.
Funeralii private vor avea loc la o biserică baptistă din Plains, joi la ora 15:45, iar acest mic oraş va fi survolat de avioane ale armatei.
Jimmy Carter va fi înmormântat în aceeaşi zi la ora 17.20, alături de femeia care i-a fost soţie timp de 77 de ani.