BREAKING – Virusul care se răspândește în China a fost confirmat și în România

Pacienta, în vârstă de 67 de ani nu a călătorit în străinătate, este în spital, izolată şi este în stare bună, informează News.ro. ”Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat, miercuri, pentru Bihoreanul, medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.

Potrivit acestuia, pacienta este o femeie de 67 ani din Oradea care nu a călătorit în afara ţării. Ancheta epidemiologică urmează să stabilească modul în care s-a îmbolnăvit.

Primele simptome au apărut în 26 decembrie, femeia este în spital, izolată şi se simte bine.

Despre virus

Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, ridică îngrijorări în rândul experţilor pe fondul unei creşteri globale a infecţiilor respiratorii în această iarnă. În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS). Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.

Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.

Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave, necesitând spitalizare.

Copiii şi adulţii în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizaţi cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficienţe ale sistemului imunitar sau afecţiuni pulmonare cronice.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Șefa ANM anunță ‘o răcire accentuată’ a vremii

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a autorizat, între 2 decembrie 2024 – 8 ianuarie 2025, plata a 1,6 miliarde lei, reprezentând plăţi finale