Testul de sânge care ar putea salva vieți: Acesta poate detecta cancerul într-o fază incipientă

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, au dezvoltat o nouă analiză de sânge – bazată pe învăţarea automată – care este foarte promiţătoare în ceea ce priveşte detectarea mai multor tipuri de cancer în stadii incipiente, atunci când boala este cel mai greu de detectat.

Noul test de sânge pentru detectarea cancerului într-un stadiu incipient a furnizat rezultate promiţătoare într-un studiu clinic.

Cercetătorii de la Oxford spun că testul, cunoscut sub numele de TriOx, a identificat cu precizie boala, inclusiv în stadiile sale incipiente, când este cel mai greu de detectat, în şase tipuri de cancer: intestinal, esofagian, pancreatic, renal, ovarian şi de sân.

Testul – o aşa-numită biopsie lichidă – analizează ADN-ul din sânge pentru a detecta semne subtile de cancer şi ar putea oferi o alternativă rapidă şi mai puţin invazivă la testele de diagnostic existente.

„Noul test reuneşte cele mai bune rezultate ale ştiinţei de ultimă oră şi ale învăţării automate”, a declarat miercuri într-un comunicat Anna Schuh, profesor de diagnostic molecular la Universitatea Oxford şi cercetător principal în cadrul studiului.

Potrivit acesteia, analiza de sânge permite analizarea întregului genom al cancerului, îmbunătăţind fiabilitatea.

Deşi testul este încă în faza de dezvoltare, cercetătorii spun că are potenţialul de a îmbunătăţi ratele de supravieţuire pentru milioane de oameni din întreaga lume, permiţând punerea în aplicare a analizelor de sânge de rutină pentru a detecta cancerul mai devreme, când este mai uşor de tratat.

De asemenea, a fost capabil să îi distingă pe cei fără cancer şi a identificat cu exactitate opt din nouă probe necanceroase, ceea ce a condus la o rată de specificitate de 88,8%.

Acest lucru permite pacienţilor fără cancer să fie scutiţi de proceduri inutile, în timp ce cei cu cancer pot primi tratament mai devreme, au declarat cercetătorii.

Studiul a evaluat 91 de probe de sânge, două treimi (61) din cazuri având cancer confirmat şi o treime (30) fără cancer.

Dintre pacienţii cu cancer, cinci aveau stadiul unu, 20 aveau stadiul doi, 35 aveau stadiul trei şi unul avea stadiul patru.

Două treimi dintre pacienţi erau bărbaţi şi 71% aveau vârsta de 60 de ani sau mai mult.

„Deşi abordarea noastră se află încă într-o fază incipientă de dezvoltare, ne imaginăm că o simplă prelevare de sânge ar putea fi, în cele din urmă, tot ceea ce este necesar pentru depistarea mai multor tipuri de cancer, oferind pacienţilor şi medicilor un instrument mai rapid şi mai convenabil pentru a rămâne în faţa bolii”, a precizat dr. Dimitris Vavoulis, de la Universitatea din Oxford, unul dintre cercetătorii principali din studiu.

Un alt process numit analiza de sânge Galleri, care funcţionează prin detectarea ADN-ului tumoral care circulă în sânge, este testat în prezent cadrul sistemului naţional de sănătate (NHS) din Regatul Unit.

Echipa de cercetare din Oxford dezvoltă şi validează acum testul pentru mai multe tipuri de cancer şi grupuri mai mari de pacienţi. De asemenea, studiază modalităţile prin care TriOx ar putea fi integrat în asistenţa medicală de rutină în viitor, cu obiectivul final de a face detectarea precoce a cancerului la fel de comună ca testarea colesterolului sau a zahărului din sânge.

Studiul a fost finanţat de Innovate UK şi de Centrul de cercetări biomedicale NIHR Oxford, iar rezultatele au fost publicate miercuri în revista Nature Communications.

Alertă: Un elev din Târgu Jiu a fost înjungiat de un coleg

Alertă sanitară în Oradea: DSP Bihor clarifică situația infecției cu metapneumovirus uman