Conform cifrelor din 2024, BERD şi-a depăşit cu 60% investiţiile din perioada de dinainte de pandemie. În 2019, investiţiile BERD au depăşit, pentru prima dată în istoria instituţiei, pragul de 10 miliarde euro.
Peste trei sferturi dintre cele 584 proiecte finanţate anul trecut au fost direcţionate spre sectorul privat, a precizat BERD. În paralel, sumele totale mobilizate anul trecut de BERD, care includ şi investiţiile deblocate din toate sursele, au urcat până la 26,7 miliarde euro.
„Nivelul sprijinului pentru Ucraina a crescut. O altă componentă o reprezintă investiţiile verzi…am lucrat foarte mult cu numeroase ţări cu privire la strategiile pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, pentru atragerea de investitori în sectorul regenerabilelor”, a declarat preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso.
Odile Renaud-Basso a subliniat că recentele atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucraina a făcut situaţia pe teren „foarte tensionată”. „Este foarte dureros şi a avut un impact uriaş asupra economiei”, a spus Odile Renaud-Basso, adăugând că BERD a primit o cerere mare pentru programul pe care l-a pus la punct anul trecut şi prin care ajută companiile să îşi majoreze capacităţile de producţie a energiei electrice.
Întrebată ce părere are de faptul că Banca centrală a Turciei a redus dobânda de bază cu 250 de puncte de bază în luna decembrie, după ce inflaţia a înregistrat o scădere peste aşteptări până la 44,38%, Odile Renaud-Basso consideră că munca factorilor de decizie de la Banca centrală a Turciei nu s-a terminat. „Trebuie să menţină direcţia şi să nu se oprească în mijlocul drumului, mai au încă mult de mers”, a precizat Odile Renaud-Basso.
Referindu-se la relaţia cu următoarea administraţie Trump, Odile Renaud-Basso a declarat că se aşteaptă la un „dialog constructiv”, aşa cu s-a întâmplat şi în perioada primului mandat la Casa Albă al lui Donald Trump.
SUA controlează 10% din acţiunile BERD, o instituţie al cărei acţionariat este compus din 74 de ţări, plus UE şi BEI.
La finele lui 2023, Consiliul guvernatorilor BERD, din care face parte şi reprezentantul SUA, a aprobat o majorare de capital de patru miliarde de euro, însă multe guverne nu au subscris încă la această majorare. „Majorarea capitalului BERD, decisă de guvernatorii noştri, oferă argumente solide de business pentru acţionarii noştri, în special având în vedere sprijinirea economiei reale a Ucrainei, a sectorului privat şi a reconstrucţiei ţării”, a spus Odile Renaud-Basso.
BERD este un investitor instituţional major în România iar până în prezent organizaţia a investit aproape 11,5 miliarde de euro în 550 de proiecte. O pondere semnificativă a finanţării sale sprijină dezvoltarea sectorului privat, sustenabilitatea şi inovaţia.