Pensia medie ar fi trebuit să fie de 3.050 lei, dar a rămas la 2.720 lei. Pensionarii se întreabă dacă indexarea a fost amânată sau chiar anulată. Este posibil ca pensiile să crească din februarie, dar acest lucru depinde de disponibilitatea fondurilor în buget.
Ordonanța „Trenulețul” se rezumă la un mesaj simplu: „Nu mai avem bani!”, iar cheltuielile pentru asistența socială vor rămâne înghețate la nivelul de la finalul anului 2024.
În urma majorării pensiilor cu 20% în 2024, cheltuielile au crescut cu 13,8%, ceea ce reprezintă o sumă anuală de 25 miliarde de lei și contribuie la adâncirea deficitului bugetar.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a lăsat de înțeles că ar putea exista o oportunitate pentru creșterea sau indexarea pensiilor înainte de termen, posibil chiar pe 20 ianuarie 2025.
„Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului”, a afirmat Marcel Ciolacu.
„Vom lucra la aceste calcule în cursul lunii ianuarie, vom veni cu detalii după data de 20 ianuarie. Impactul trebuie calculat exact, trebuie văzut, mi-ar fi plăcut ca statul roman să-și asume angajamente care pot fi respectate. Vom reveni cu detalii într-o săptămână, două săptămâni, după ce începem să lucrăm la buget și vedem cifrele exacte. Spațiul bugetar este cel care ne va conduce pe tot parcursul anului 2025. Stabilitatea este primordială. Mesajul nostru către piețele financiare trebuie să fie ferm”, a declarat ministrul, conform Newsweek.