Lidera opoziţiei venezuelene Maria Corina Machado, care a apărut pentru prima dată în public din luna august, a fost reţinută joi la Caracas după ce se alăturase unui protest faţă de preşedintele Nicolas Maduro. Acesta urmează să fie învestit vineri pentru un al treilea mandat, după alegerile controversate de anul trecut, relatează CNN.
Grupul politic Comando con Venezuela al lui Machado a scris pe X că ea a fost „interceptată violent” în timp ce pleca, joi, de la miting. „Trupele regimului au tras în motocicletele care o transportau”, a declarat grupul. Echipa ei a declarat pentru CNN că cel puţin opt ofiţeri de securitate au fost implicaţi în incident.
Apariţia lui Machado la miting a fost prima sa apariţie publică în ultimele luni, de la represiunea guvernului împotriva figurilor opoziţiei venezuelene şi a susţinătorilor acestora, după alegerile prezidenţiale despre care opoziţia spune că au fost fraudate.
„Sunt aici”, postase ea pe X mai devreme, joi, împreună cu un videoclip în care apărea la protest purtând blugi şi un tricou în culorile drapelului venezuelean.
Întrebatăce s-ar întâmpla dacă ar fi arestată, la începutul acestei săptămâni, Machado a recunoscut că există un risc. „O luăm zi cu zi. Sunt foarte conştientă de responsabilităţile mele. Dar, de asemenea, ştim că acesta este un preţ care este dincolo de fiecare dintre noi. Deci, trebuie să facem asta. Mâine voi fi alături de poporul nostru”, i-a spus ea reporterului de la CNN.
Procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, a refuzat să comenteze incidentul arestării când a fost contactat de CNN. Însă preşedintele din Panama, José Raúl Mulino, a denunţat detenţia lui Machado pe X la scurt timp după apariţia ştirii. „Panama cere libertatea deplină pentru Maria Corina, precum şi respect pentru integritatea sa personală”, a scris Mulino. „Regimul dictatorial este responsabil pentru viaţa ei!”, a avertizat liderul din Panama.
La rândul său, guvernul spaniol şi-a exprimat „îngrijorarea” şi „condamnarea totală” în urma arestării Mariei Corina Machado.
În ajunul învestirii lui Maduro, în Caracas, capitala Venezuelei, s-au adunat grupuri rivale de manifestanţi, potrivit CNN.
Însă în mai multe părţi ale Caracasului, mulţimilor de susţinători ai opoziţiei li s-au alăturat încet-încet oameni care fluturau steaguri şi cereau libertate. De asemenea, au fost văzuţi susţinători care purtau pancarte cu „Gonzalez Presidente” (Gonzalez preşedinte, referire la candidatul opoziţiei care ar fi câştigat alegerile, dar care a fost nevoit să fugă din ţară – n.r.) şi suflau în vuvuzele.
Între timp, în cel mai mare cartier din Venezuela, Petare, s-au adunat şi susţinătorii lui Maduro în ceea ce ei au numit un „marş pentru pace şi bucurie”.
Maduro a fost proclamat câştigător al alegerilor prezidenţiale din iulie de către autorităţile electorale aflate sub controlul strâns al Partidului Socialist aflat la putere. Însă opoziţia venezueleană, condusă de Machado, a publicat mii de numărători paralele ale voturilor, susţinând că propriul său candidat, Edmundo Gonzalez, a câştigat de fapt scrutinul cu 67% faţă de 30% pentru Maduro. Observatori independenţi precum Centrul Carter şi Misiunea electorală columbiană, precum şi propria analiză a CNN, au constatat de atunci că numărătorile opoziţiei sunt corecte.
Gonzalez, care a promis să se întoarcă la Caracas în această săptămână în ciuda ameninţării cu arestarea, şi-a început ziua în Republica Dominicană, unde s-a întâlnit cu preşedintele dominican Luis Abinader şi cu alţi foşti lideri regionali. „Noi, venezuelenii, ne vom recâştiga în curând libertatea”, a declarat Gonzalez într-un discurs susţinut la Santo Domingo.
După aflarea veştii despre arestarea lui Machado, Gonzalez a lansat un avertisment către forţele de securitate venezuelene. „În calitate de preşedinte ales, cer eliberarea imediată a Mariei Corina Machado”, a scris el pe X. „Forţelor de securitate care au răpit-o le spun: nu vă jucaţi cu focul”, a avertizat el.