Maia Sandu dă vina pe Gazprom, după ce a vizitat zone afectate de pene de curent din Transnistria. Ce spune Kremlinul despre criza energetică din regiune

La rândul său, ministrul de externe al Finlandei s-a întâlnit cu oficiali atât din Moldova controlată de guvernul de la Chişinău, cât şi din enclava separatistă şi a promis să ajute ambele părţi să ajungă la o înţelegere

Transnistria nu mai primeşte gaz rusesc după ce Ucraina a refuzat să prelungească un acord de tranzit al gazului după 1 ianuarie.

Maia Sandu a vizitat joi Varniţa, unul dintre cele 14 sate situate într-o zonă controlată de guvernul Moldovei, dar alimentată cu energie electrică din enclava separatistă. „Înţelegem că aceşti oameni trec prin momente dificile. Dar oamenii ar trebui să ştie că acestea sunt probleme create de Gazprom”, a declarat preşedinta Sandu. „Problema nu este oprirea tranzitului de gaze ruseşti de către Ucraina. Există o rută alternativă, prin Turcia. Dar Gazprom a decis să nu mai furnizeze gaz”, a punctat ea.

Moldova acuză Moscova că încearcă să destabilizeze guvernul proeuropean înainte de alegerile parlamentare din acest an.

De la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a deplâns „adevărata criză” din regiunea care a beneficiat mult timp de gazul rusesc vital. „Ca urmare a deciziei Ucrainei şi a autorităţilor moldoveneşti, Transnistria nu mai are această şansă”, a declarat Peskov.

Oficialii din Transnistria au declarat că penele de curent vor fi reduse de la opt la cinci ore pe zi începând de vineri, înainte de un val de frig aşteptat în weekend care va aduce temperaturi sub zero grade Celsius.

Ministrul de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, a declarat la televiziunea rusă că trebuie găsită o soluţie „cât mai repede posibil” prin restabilirea fluxurilor de gaze prin Ucraina sau prin direcţionarea acestora prin conducta Turkstream prin Turcia, Bulgaria şi România. Gazprom spune însă că orice transport de gaze prin Turcia depinde de achitarea a ceea ce descrie ca fiind datorii de 709 milioane de dolari pe care le-ar avea Chişinăul. Moldova contestă aceste arierate.

Ignatiev a respins orice idee că Moldova s-ar fi oferit să ajute regiunea. Atât Maia Sandu, cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au declarat miercuri că discută opţiunea de a furniza cărbune ucrainean pentru a menţine în funcţiune centrala electrică de la Cuciurgan, de la care se aproviziona şi partea dreaptă a Nistrului.

La rândul său, ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a cărei ţară este preşedintele actual al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat reporterilor la Chişinău că Finlanda se va concentra pe încurajarea dialogului între cele două părţi.

Vicepreşedinta Parlamentului de la Chişinău, Doina Gherman, a respins declaraţiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, potrivit cărora Chişinăul şi Kievul ar fi de vină pentru oprirea livrărilor de gaz rusesc în regiunea transnistreană. Aceasta a acuzat Moscova că a provocat criza energetică de pe malul stâng al Nistrului pentru a destabiliza Republica Moldova. „Purtătorul de minciuni al Kremlinului acuză Chişinăul şi Kievul pentru criza din regiunea transnistreană. Deşi oamenii cu discernământ au înţeles demult că tot ce zice Kremlinul prin gura lui Peskov înseamnă exact contrariul, o vom mai spune încă o dată: chiar dacă are contract valabil până în 2026, Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale pe malul stâng pe ruta alternativă. Moscova a provocat intenţionat această criză pentru a destabiliza Republica Moldova. Presa Kremlinului tot vorbeşte despre „oamenii lor din Transnistria”. Ce se întâmplă acum pe malul stâng e o ilustraţie perfectă a ce înseamnă „ruskii mir” – întuneric, frig şi disperare. Şi toate astea în contextul în care lozinca preferată a Moscovei este „nu îi abandonăm pe ai noştri”, a scris Doina Gherman pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Chişinăul l-a convocat joi pe însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Aleksandr Andreev, căruia i s-a transmis că „responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federaţiei Ruse şi companiei Gazprom”.

Demersul vine după ce luni, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a acuzat autorităţile de la Chişinău că ar fi ignorat intenţionat problemele în relaţiile cu Gazprom. Ambasada a adăugat că acest lucru este principalul factor ce a condus la criza energetică din regiune.

„În cadrul întrevederii, reprezentantului Ambasadei Federaţiei Ruse i s-a comunicat poziţia clară şi fermă a Republicii Moldova privind caracterul inacceptabil al declaraţiilor false, care au drept scop subminarea stabilităţii politice şi economice a ţării noastre. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federaţiei Ruse şi companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze contrar obligaţiilor contractuale. Totodată, Ministerul a cerut insistent şi repetat Ambasadei să înceteze imediat campania de dezinformare, manipularea cu fapte şi crearea de naraţiuni false, care dăunează şi mai mult relaţiilor bilaterale şi tensionează situaţia regională”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău, citat de NewsMaker.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Evoluția salariului minim – Cât încasau românii în urmă cu două decenii

Inflaţia de consum din China a încetinit şi mai mult în decembrie, stârnind îngrijorări legate de deflaţie