Mayotte se află în alertă portocalie, înainte de trecerea ciclonului Dikeledi

Insula Mayotte a fost plasată, sâmbătă, în alertă portocalie de ciclon înainte de trecerea lui Dikeledi în largul sudului acestui arhipelag din Oceanul Indian, a anunţat prefectura Mayotte, citată de AFP.

Nivelul de alertă portocaliu înseamnă că „tot traficul de barje” (feriboturi locale, n.r.) a fost întrerupt, a precizat prefectura pe X, avertizând că aceste „condiţii meteorologice s-ar putea deteriora semnificativ” până sâmbătă seara.

Prefectura acestui departament de peste mări cu o populaţie de 320 000 de locuitori a avertizat că „trebuie să fim serios pregătiţi pentru posibilitatea ca ciclonul să treacă prin apropiere şi să declanşeze alerta roşie”.

În ultimul său buletin, Météo-France prevede „ploi şi vânt” la trecerea lui Dikeledi în apropierea arhipelagului, menţionând „ploi foarte puternice care ar putea provoca inundaţii”.

Cu toate acestea, meteorologii se aşteaptă ca Dikeledi să slăbească în noaptea de sâmbătă spre duminică „până la stadiul de furtună tropicală puternică, înainte de a circula în largul sudului Mayotte în cursul zilei de duminică”.

La ora locală 03:34 (01:34 la Paris) sâmbătă, Dikeledi se afla la 800 km est de Mayotte, potrivit Météo-France.

Alerta portocalie vine la mai puţin de o lună după ciclonul Chido, cel mai devastator care a lovit micul arhipelag din Oceanul Indian în ultimii 90 de ani.

Chido a provocat pagube colosale în cel mai sărac departament al Franţei. Trecerea acestui ciclon tropical intens s-a soldat cu cel puţin 39 de morţi şi peste 5 600 de răniţi, distrugând un număr mare de locuinţe improvizate şi permanente în cel de-al 101-lea departament al Franţei.

„Având în vedere fragilitatea teritoriului în urma trecerii lui Chido, prefectul face apel la vigilenţă extremă din partea întregii populaţii”, a avertizat prefectura pe X.

Vineri, în Mayotte, cozile la benzinării erau neobişnuit de lungi, iar locuitorii îşi făceau provizii de apă, au observat jurnaliştii AFP.

Ciclonii se dezvoltă de obicei în Oceanul Indian din noiembrie până în martie, dar în acest an, apele de suprafaţă din zonă sunt aproape de 30°C, ceea ce oferă mai multă energie furtunilor, un fenomen al încălzirii globale observat în această toamnă şi în Atlanticul de Nord şi în Pacific.

Cel mai mare studiu din lume asupra proteinelor va fi lansat luna aceasta şi ar putea debloca noi descoperiri în medicină

SUA impun cel mai amplu pachet de sancţiuni împotriva Rusiei – Prețul petrolului a explodat