Indicele pan-european Stoxx 600 a închis vineri în scădere cu 0,83%, toate bursele majore şi aproape toate sectoarele fiind în teritoriu negativ.
Sectorul utilităţilor şi cel al alimentelor şi băuturilor au înregistrat cele mai mari pierderi, ambele scăzând cu 2,3%, în timp ce sectorul auto a fost singurul pe creştere, avansând cu 0,48%.
Indicele german DAX a scăzut cu 0,5%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,86%, iar CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,79%. Indicele italian FTSE MIB a pierdut 0,64%, în timp ce IBEX 35, al bursei din Madrid, a coborât cu 1,5%.
Traderii europeni au reacţionat la raportul privind locurile de muncă din SUA pentru luna decembrie, publicat de Biroul de Statistică al Muncii. Raportul a arătat o creştere a locurilor de muncă non-agricole cu 256.000, mult peste estimarea de 155.000 prognozată de economiştii consultaţi de Dow Jones. Aceste date peste aşteptări reduc aşteptările legate de reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală americană.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale din zona euro au atins maxime ale ultimelor luni după publicarea datelor din SUA. Randamentul obligaţiunilor germane pe 10 ani a crescut iniţial cu şapte puncte de bază, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie, înainte de a scădea uşor şi a încheia sesiunea cu mai puţin de un punct de bază în plus, la 2,566%.
În Marea Britanie, randamentele unora dintre obligaţiunile guvernamentale (gilts) au atins săptămâna aceasta cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii. După ce randamentele obligaţiunilor pe 30 de ani au atins maxime nemaivăzute din anii 1990, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a atins joi cel mai înalt nivel de la criza financiară din 2008.
Vineri, după publicarea raportului privind piaţa muncii din SUA, randamentele obligaţiunilor britanice pe 10 ani au continuat să crească, avansând cu aproape trei puncte de bază, până la 4,839% la închiderea pieţei.
Investitorii şi companiile din Marea Britanie sunt tot mai îngrijoraţi de starea economiei britanice, în contextul noilor politici fiscale care vor creşte taxele şi costurile pentru afaceri, alături de date economice slabe şi o inflaţie persistentă.
În Asia, acţiunile au fost în mare parte pe scădere, pe fondul monitorizării datelor economice din Japonia şi al rapoartelor conform cărora Banca Populară a Chinei ar suspenda achiziţiile de obligaţiuni de trezorerie.
Pe piaţa americană, acţiunile au scăzut la deschiderea tranzacţiilor, Nasdaq conducând pierderile, în contextul speranţelor mai mici pentru o reducere iminentă a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală.