Guvernul SUA, sub conducerea viitorului preşedinte Donald Trump, ar trebui să intervină pentru a împiedica UE să amendeze companiile americane de tehnologie pentru încălcarea normelor antitrust şi comiterea altor încălcări de regulamente, a declarat Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, într-un podcast cu Joe Rogan, unul dintre influencerii preferaţi ai preşedintelui ales, relatează POLITICO.
„Cred că este un avantaj strategic pentru Statele Unite faptul că avem multe dintre cele mai puternice companii din lume şi cred că ar trebui să facă parte din strategia SUA în viitor să apere acest lucru”, a declarat Zuckerberg la podcastul Joe Rogan Experience. „Şi este unul dintre lucrurile despre care sunt optimist în legătură cu preşedintele Trump”, a adăugat el.
Preşedintele ales al SUA a apărut în aceeaşi emisiune în ajunul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie şi a citat susţinerea lui Rogan drept un factor al sprijinului său în rândul alegătorilor.
„Cred că el vrea doar ca America să câştige”, a spus Zuckerberg, vineri, despre Trump în podcastul lui Rogan.
Zuckerberg s-a plâns că UE a obligat companiile americane de tehnologie care operează în Europa să plătească „peste 30 de miliarde de dolari” penalităţi pentru încălcări ale legislaţiei în ultimele două decenii. În noiembrie anul trecut, conglomeratul Meta al militardului tehnologic, care operează Facebook, Instagram, WhatsApp şi alte platforme sociale şi comunicare, a fost amendat cu 797 de milioane de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE prin impunerea unor condiţii comerciale neloiale furnizorilor de servicii de publicitate.
Zuckerberg a susţinut că aplicarea de către Comisia Europeană a normelor de concurenţă este echivalentul „unui tarif” pentru companiile americane de tehnologie şi a declarat că administraţia preşedintelui american Joe Biden nu a reuşit să abordeze situaţia.
„Dacă o altă ţară şi-ar bate joc de o altă industrie de care ne pasă, guvernul american ar găsi probabil o modalitate de a face presiuni asupra ei, dar cred că ceea ce s-a întâmplat aici este de fapt complet opus”, a spus el. „Guvernul american a condus un fel de atac împotriva companiilor, ceea ce a făcut ca UE să fie, practic, în toate aceste alte locuri, liberă să atace toate companiile americane şi să facă tot ce doreşte”, s-a plâns Zuckerberg.
Apariţia şefului Meta în podcastul lui Rogan vine la doar câteva zile după ce acesta a anunţat că Meta va pune capăt programului său de verificare a faptelor de către terţi şi va trece la un aşa-numit model de „note comunitare”. Mişcarea a fost interpretată pe scară largă ca o încercare a lui Zuckerberg de a se împrieteni cu viitoarea administraţie Trump, care a denunţat de mult timp politica de moderare ca fiind cenzură, tributară prejudecaţilor de stânga.
Recunoscând „peisajul juridic şi politic în schimbare”, Meta a declarat, de asemenea, vineri, că îşi va încheia programele privind diversitatea, echitatea şi incluziunea.