Cei de la USR consideră că astfel de situații grave puteau fi evitate.
„USR a propus încă din 2024 un set de măsuri concrete pentru reforma serviciilor sociale, avertizând că, fără aceste schimbări, dramele din „azilele groazei” din Ilfov se vor repeta. Din păcate, PSD și PNL au respins amendamentele care ar fi adus o schimbare reală, continuând să favorizeze un sistem al complicităților județene, care permite abuzuri și mușamalizări””, a transmis USR prin intermediul unui comunicat de presă.
Cele cinci măsuri urgente propuse de USR sunt următoarele:
„1. Finanțare imediată: Alocarea fondurilor necesare pentru reformarea serviciilor sociale încă din 2025, astfel încât beneficiarii să simtă rapid îmbunătățiri.
2. Inspecții independente: Realizarea de inspecții interjudețene, pentru a preveni mușamalizarea neregulilor de către autoritățile locale.
3. Drepturi sporite pentru beneficiari: Acces la servicii de telefonie, vizite regulate la medic și asistență pentru efectuarea analizelor medicale anuale.
4. Implementarea planurilor de urgență: Relocarea beneficiarilor să fie gestionată de direcțiile de asistență socială, nu de cei responsabili pentru abuzuri.
5. Termene clare: Implementarea planurilor de urgență în cel mult 30 de zile, cu sprijinul autorităților locale și al furnizorilor de servicii.”
Autoritățile au luat primele măsuri. IPJ Mureș a anunțat că s-a sesizat din oficiu și face verificări după neregulile semnalate în mai multe centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș.
„În baza informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la neregulile constatate la anumite centre de plasament din județul Mureș, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de , în continuare urmând a fi desfășurate activități specifice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș”, a transmis sâmbătă Poliția Mureș.
Și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș Petru Achiriloaie, a anunțat va trimite Corpul de control al instituției pentru a verifica activitatea din patru centre de copii cu dizabilități, unde CRJ a semnalat mai multe nereguli.
Centrul de Resurse Juridice a anunțat că sâmbătă dimineața, împreună cu reprezentanți ai Consiliului de Monitorizare, a vizitat inopinat copiii plasați în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureș, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureș. În cele patru centre vizitate sunt instituționalizați în total 63 de copii cu dizabilități (61 prezenți în centre și 2 internați în spital), deși capacitatea pentru care inițial a fost eliberată licența de funcționare era pentru un număr de 51 de beneficiari, arată CRJ.
Conform acestora, la momentul vizitei, toate cele patru centre funcționează în afara legii, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024. Potrivit raportului prezentat de CRJ, în timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalități, printre care copii care nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, copii care erau închiși în dormitoare cu zăvoare, folosirea unor medicamente expirate și asigurarea unor condiții de viață și îngrijire inadecvate.