Ungaria intenţionează să discute cu aliaţii regionali pentru a combate creşterea preţului petrolului, după noile sancţiuni americane împotriva Rusiei

Ungaria intenţionează să iniţieze discuţii cu aliaţii regionali pentru a diminua efectele creşterii preţurilor petrolului, cauzate de un nou set de sancţiuni impuse de SUA asupra sectorului de petrol şi gaze al Rusiei, a declarat duminică ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de Reuters.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a adoptat vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum, vizând veniturile Rusiei din petrol şi gaze. Aceste măsuri sunt menite să ofere Ucrainei şi echipei nou alese a lui Donald Trump pârghii pentru un posibil acord de pace. După anunţul sancţiunilor, preţurile petrolului au atins cel mai înalt nivel din ultimele trei luni.

Trezoreria SUA a sancţionat companiile ruseşti Gazprom Neft şi Surgutneftegas, care explorează, produc şi comercializează petrol, precum şi 183 de nave implicate în transportul petrolului rusesc.

”Acest pachet de sancţiuni generează din nou provocări severe pentru Europa Centrală”, a declarat Szijjarto într-un videoclip publicat pe Facebook.

Ministrul a avertizat că reducerea livrărilor de petrol brut va creşte cererea de produse rafinate, precum benzină şi motorină, ceea ce ar putea duce la ”creşteri foarte serioase” ale preţurilor în regiune.

Ungaria importă majoritatea petrolului său brut prin conducta Drujba, care transportă petrol rusesc prin Belarus şi Ucraina către Ungaria şi Slovacia. Grupul energetic ungar MOL nu a răspuns imediat la întrebările adresate prin e-mail.

Szijjarto a precizat că Ungaria va începe discuţii cu aliaţii săi regionali pentru a reduce impactul asupra preţurilor şi economiei în general, fără a specifica ce state vor fi implicate.

Costurile mai mari ale energiei şi deprecierea forintului, amplificate de ameninţarea tarifelor americane asupra Europei după realegerea lui Trump, au dus indicele preţurilor producţiei industriale din Ungaria la cel mai înalt nivel din ultimele 19 luni, în noiembrie.

Forintul se tranzacţionează aproape de minimul ultimilor doi ani faţă de euro, ceea ce creşte riscurile de inflaţie.

Economistii consultaţi de Reuters estimează că inflaţia din decembrie va ajunge la 4,4%, în afara ţintei stabilite de Banca Naţională a Ungariei, care a fost forţată să întrerupă ciclul de reducere a dobânzilor anul trecut, pe fondul scăderii monedei şi al revenirii preţurilor pe un trend ascendent.

 

Președintele Croației a obținut o victorie detașată în turul doi al alegerilor prezidențiale

Urmările protestului din București: acte de sesizare pentru port de obiecte periculoase și amenzi de zeci de mii de lei