Un britanic din cinci cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani ar prefera lideri puternici în locul democraţiei, potrivit unui sondaj

Un britanic din cinci din generaţia Z şi din generaţia milenialilor preferă lideri puternici, fără alegeri, în locul democraţiei, iar alegătorii în general sunt dezamăgiţi de politică, se arată într-un raport citat de The Guardian.

Sondajul, care urmează să fie publicat săptămâna aceastra ca parte a raportului FGS Global Radar, a constatat că, în general, 14% dintre oamenii intervievaţi au fost de acord cu afirmaţia: „Cel mai bun sistem pentru conducerea eficientă a unei ţări este un lider puternic, care nu trebuie să se preocupe de alegeri”, mai degrabă decât alternativa: „Cel mai bun sistem pentru conducerea eficientă a unei ţări este democraţia”.

Acest procentaj a crescut la 21% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, care au răspuns că cel mai bun sistem ar fi un lider puternic, fără alegeri.

În schimb, doar 8% dintre persoanele de peste 55 de ani au preferat acest sistem democraţiei.

Concluziile raportului, conform cărora o minoritate considerabilă de persoane sub 45 de ani nu sunt convinse de necesitatea alegerilor, vin în contextul în care unele electorate au optat pentru lideri populişti, precum Donald Trump, prin intermediul urnelor de vot, iar miliardarul Elon Musk exercită presiuni asupra dezbaterii publice prin modelarea a ceea ce se vede pe platforma sa de social media X.

„Financial Times” a relatat că Musk, care a fost numit de Trump pentru a ajuta la reformarea sectorului public, a discutat în privat cu aliaţii săi despre modul în care premierul britanic Keir Starmer ar putea fi înlăturat din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, o acţiune care ar constitui o intervenţie în democraţia britanică.

BĂRBAŢII, MAI PREDISPUŞI SĂ SE ÎNDEPĂRTEZE DE DEMOCRAŢIE

Sondajul raportului FGS a constatat că bărbaţii sunt mai predispuşi să se îndepărteze de democraţie decât femeile, cu 17% faţă de 13%, iar votanţii partidului de extremă dreapta Reform UK sunt cu puţin mai predispuşi să facă acest lucru decât votanţii altor partide, cu 17%, faţă de votanţii laburişti cu 16%, conservatori cu 14%, democrat-liberali cu 9% şi verzi cu 8%.

În ciuda faptului că anul trecut a adus o victorie categorică a Partidului Laburist, schimbarea guvernului în Regatul Unit şi o a doua administraţie Trump în SUA, aproape un alegător din patru a declarat că, în opinia sa, votul nu a contat. Cei mai dezamăgiţi de vot au fost cei cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, trei din zece afirmând că votul nu a schimbat nimic.

Sondajul a evidenţiat pesimismul cu privire la starea politicii britanice, 47% dintre respondenţi fiind de acord cu propoziţia: „Niciunul dintre partidele politice actuale nu îmi reprezintă foarte bine opiniile şi valorile”.

În urma sondajului efectuat pe 2.000 de adulţi cu drept de vot, s-a constatat că 23% dintre ei consideră că „Regatul Unit merge în direcţia cea bună”, în timp ce 64% sunt de acord cu afirmaţia: „Se pare că Regatul Unit se află într-o perioadă de declin accentuat”. Un respondent din şase a declarat că simte că „cei mai buni ani ai Regatului Unit au rămas în urmă”.

2025, ANUL TRUMP

Raportul anual Global Radar, care analizează marile teme ale anului 2025, prezice că acesta va fi anul lui Trump şi că va exista o perioadă de şoc şi uimire în timp ce acesta îşi va realiza agenda.

În cadrul interviurilor neoficiale cu 70 de experţi politici şi formatori de opinie, raportul arată că aceştia au subliniat faptul că Regatul Unit este acum un far de stabilitate relativă – în comparaţie cu ultimul parlament şi cu situaţia actuală a principalilor vecini europeni – permiţând companiilor să planifice, să ia decizii şi să se implice. Dar mulţi au prezis, de asemenea, că vor exista ciocniri inevitabile cu mediul de afaceri, sindicatele şi deputaţii laburişti, intervievaţii punându-şi întrebarea dacă cabinetul are curajul să lupte. Conform raportului, chiar şi susţinătorii Partidului Laburist cu care s-a discutat au fost îngrijoraţi de faptul că guvernul reuşeşte cu greu să îşi articuleze strategia şi agenda şi de lipsa unei viziuni şi a unei naraţiuni clare care să explice ce face guvernul Starmer, de ce o face şi pentru cine este.

Trageri la Loteria România: Vezi aici lista completă a numerelor norocoase din 12 ianuarie

Diplomat rus: Rusia nu va ataca ţările NATO