UPDATE – OFICIAL:
Purtătorul de cuvânt al PSD, preşedintele CJ Buzău, Lucian Romaşcanu, a anunţat luni că PSD a decis înfiinţarea unui grup de lucru al partidului, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României.
”Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât şi chestiuni politice şi de organizare. În ceea ce priveşte partea guvernamentală şi legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înfiinţarea unui grup de lucru al PSD, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp şi pe care nu am îndeplinit-o încă”, a anunţat Lucian Romaşcanu, după şedinţa conducerii partidului.
Preşedintele CJ Buzău a precizat că ”acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să eficientizăm administraţiile locale şi să existe firesc, ca o consecinţă imediată, şi o reducere a cheltuielor de administrare a autorităţilor locale, dar şi o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”.
Potrivit lui Lucian Romaşcanu, proiectul de lege va trebui să fie elaborat de acest grup de lucru în perioada următoare, probabil în următoarele şase luni de zile, urmând să fie discutat în coaliţie şi apoi trecut prin Parlament.
Social-democratul a menţionat că ”există nevoia de consolidare a unor comunităţi locale, există nevoia de a consolida serviciile publice şi serviciile statului din comunităţile respective”.
”Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”, a explicat Romaşcanu.
Conform surselor, proiectul de lege care va sta la baza reorganizării va fi elaborat de Marcel Ciolacu împreună cu o comisie special constituită în interiorul PSD. Echipa va fi formată din lideri politici și administrativi de prim rang, printre care:
- Președintele Camerei Deputaților;
- Președintele Asociației Municipiilor din România;
- Președintele Uniunii Consiliilor Județene;
- Prim-vicepreședintele PSD, Daniel Băluță;
- Vicepremierul Marian Neacșu;
- Doi primari PSD de orașe;
- Doi primari de municipii;
- Doi primari de comune.
Comisia va avea sarcina de a defini noile configurații administrative, luând în considerare atât eficiența actului de guvernare, cât și nevoile cetățenilor.
După finalizarea proiectului de lege, acesta va fi negociat în cadrul coaliției guvernamentale, urmând ca versiunea finală să fie înaintată Parlamentului spre dezbatere și aprobare. PSD își propune ca procesul să fie unul transparent și incluziv, având ca obiectiv obținerea unui consens larg.
Pe lângă abordarea internă a PSD, sursele politice menționează și un alt scenariu. Acesta presupune constituirea unei comisii parlamentare care să se ocupe de elaborarea proiectului privind reorganizarea administrativ-teritorială. Comisia ar urma să includă reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare, experți în administrație publică și membri ai societății civile.
Reorganizarea administrativ-teritorială reprezintă un subiect de dezbatere în spațiul public de mai mulți ani, fiind considerată o măsură necesară pentru eficientizarea guvernării și reducerea birocrației.
S-a vorbit de-a lungul anilor și despre formarea unor regiuni, pe baza actualelor regiuni de dezvoltare, și desființarea județelor. O asemenea operațiune ar fi însă posibilă doar prin modificarea Constituției.