Preţurile petrolului au crescut luni cu 2%, la cele mai ridicate niveluri din ultimele 4 luni, pe fondul aşteptărilor că sancţiunile extinse ale Statelor Unite asupra petrolului rusesc vor forţa cumpărătorii din India şi China să caute alţi furnizori, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,8%, la 81,16 dolari pe baril, iar preţul ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 3,23%, la 79 dolari pe baril.
Aceste creşteri au făcut ca petrolul Brent să închidă la cel mai ridicat nivel din 26 august şi petrolul WTI la cel mai mai ridicat din 12 august.
De asemenea, preţurile Brent şi WTI crescând cu aproximativ 7% în ultimele trei sesiuni de tranzacţionare, prima contractelor pe termen scurt faţă de cele pe termen lung, cunoscută în industrie sub denumirea de „time spreads”, a atins cele mai mari valori din ultimele luni.
Trezoreria SUA a impus sancţiuni extinse asupra producătorilor de petrol din Rusia la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv asupra Gazprom Neft şi Surgutneftegaz, precum şi asupra a 183 de nave care au transportat petrol rusesc, vizând veniturile pe care Moscova le foloseşte pentru a finanţa războiul cu Ucraina.
Analiştii şi traderii din energie au spus că sancţiunile vor forţa China şi India să caute mai mult petrol din Orientul Mijlociu, Africa şi America, ceea ce va mări preţurile şi costurile de transport.
”Există temeri reale pe piaţă privind o posibilă întrerupere a aprovizionării. Cel mai rău scenariu pentru petrolul rusesc pare a fi şi cel mai realist,” a spus analistul PVM Tamas Varga.
Goldman Sachs estimează că vasele vizate de noile sancţiuni au transportat 1,7 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol în 2024, sau 25% din exporturile Rusiei. Banca se aşteaptă tot mai mult ca prognoza sa pentru intervalul de preţ al Brent de 70-85 dolari să încline către o valoare mai mare.
”Nimeni nu va atinge acele vase de pe lista de sancţiuni sau nu va lua poziţii noi,” a spus Igho Sanomi, fondatorul companiei de tranzacţionare de petrol şi gaze Taleveras Petroleum. Cel puţin 65 de petroliere au ancorat în mai multe locaţii, inclusiv pe coastele Chinei şi Rusiei, de la anunţul noilor sancţiuni din partea SUA.
În plus faţă de creşterea preţurilor ţiţeiului din cauza sancţiunilor asupra Rusiei, alte contracte de energie au înregistrat creşteri semnificative, pe măsură ce gerul extrem din SUA a sporit cererea de combustibili pentru încălzire.
Contractele futures pentru gazele naturale din SUA erau aproape de un maxim de doi ani, iar cele pentru motorină atinseseră un maxim de şase luni. Preţurile benzinei din SUA, însă, nu au crescut la fel de mult ca alte contracte de energie, reducând astfel marjele de profit ale rafinăriilor.