Iată câteva dintre ordinele executive legate de energie pe care Trump le-ar putea anunța în primele zile de mandat, în timp ce încearcă să își îndeplinească această promisiune.
Trump ar putea ordona SUA să se retragă din Acordul de la Paris din 2015, un pact internațional de combatere a schimbărilor climatice și de limitare a creșterii temperaturii globale prin reducerea emisiilor legate de combustibilii fosili. Trump a retras SUA în timpul primului său mandat, iar surse din tranziție au spus că vrea să o facă din nou. O retragere din acord este semnificativă, deoarece Statele Unite sunt cel mai mare emițător istoric de gaze cu efect de seră din lume și un motor important al ambiției climatice globale.
Trump a precizat că intenționează să ridice rapid un moratoriu asupra noilor permise de export de gaze naturale lichefiate impuse de administrația președintelui Joe Biden – ceea ce consilierii săi spun că s-ar putea întâmpla în câteva ore de la inaugurarea sa, pe 20 ianuarie. Biden a impus înghețarea la începutul lui 2024 pentru a conduce un studiu privind impactul asupra mediului și economic al creșterii exporturilor de gaze din SUA, care au crescut de la invazia Ucrainei de către Rusia, a determinat guvernele europene pentru a reduce importurile de gaze rusești. Studiul a cerut prudență în eliberarea de noi autorizații. Trump, totuși, ar putea aștepta până după ce perioada de comentarii a
studiului se încheie pe 18 februarie pentru a proteja orice aprobare a permiselor din cauzele judecătorești.
Trump ar putea declara o urgență națională pentru energia SUA, permițându-i să accelereze autorizațiile pentru o nouă infrastructură energetică și alte proiecte energetice. Mișcarea, pe care Trump a promis-o în timpul campaniei electorale, se va încadra în agenda sa mai largă de extindere a producției de energie, pe măsură ce rețeaua electrică se luptă să se pregătească pentru o creștere proiectată a cererii din centrele de date. Gazele naturale ar fi probabil o mare atenție, deși alte sectoare precum sursele regenerabile, operatorii de conducte și industria nucleară ar putea beneficia și ele. Declarația ar putea fi vulnerabilă la contestații legale, dacă administrația sa nu poate stabili cu fermitate existența unei urgențe reale care să justifice o scurtătură în jurul procedurilor de autorizare de mediu și de altă natură.
Este posibil ca Trump să ordone administrației sale să extindă considerabil forările de petrol și gaze pe terenurile și apele federale, inversând mișcările din epoca Biden pentru a minimiza dezvoltarea combustibililor fosili pe suprafața SUA. Va rămâne în mare parte la latitudinea Departamentului său de Interne să decidă cât de des și la ce scară să ofere suprafață pentru licitație foratorilor. Aproximativ un sfert din petrolul națiunii provine din contracte de închiriere federale. O mare provocare, totuși, va fi extinderea licitațiilor în noi regiuni offshore, după ce Biden a folosit în această lună Legea Lands pentru a proteja zone vaste din Atlantic, Pacific și din alte părți de dezvoltarea petrolului.
Trump a spus că intenționează să pună capăt noilor dezvoltări de energie eoliană offshore, argumentând că industria este scumpă, dăunează balenelor și provoacă o problemă a gropii de gunoi atunci când turbinele vechi sunt dezafectate. Aceasta este o schimbare față de primul său mandat, când administrația sa a susținut eolianul offshore. Trump și-ar putea îndeplini promisiunea ordonând Departamentului său de Interne să oprească sau să limiteze noile licitații de închiriere pentru energia eoliană offshore în apele federale. Industria eoliană offshore, care se confruntă deja cu provocări majore în ceea ce privește creșterea costurilor și problemele lanțului de aprovizionare, a spus că se așteaptă ca proiectele aprobate existente în SUA să continue între timp.
Promisiunea lui Trump de a impune tarife mari asupra importurilor americane din aproape pretutindeni – inclusiv țiței canadian și combustibil rafinat și piese de baterii pentru vehicule solare și electrice – ar putea avea consecințe asupra comerțului global.