Ministrul Energiei îl acuză pe Călin Georgescu: ‘Vrea să devenim dependenți de ruși!’

Sebastian Burduja: „Romania Suverană: cine vrea să depindem de alții?

Mi se pare culmea culmilor că marele plan de țară al călărețului singuratic se numește “hrană, apă, energie”. Despre hrană și apă nu comentez, dar despre energie e interesant să vedem ce spune cel care e mereu votat “masiv”. De ce masiv? Habar nu am, am observat ca așa comentează armatele de trolli…masive.

Călin Georgescu ne spune că nu se produce energie în centralele eoliene, dar și acum – fix acum – 19% din tot ce producem vine de la “moriștile” alea care, chipurile, distrug totul în jur cu electromagnetismul lor reptilian. Ne spune și că vindem lacurile țării străinilor, deși nu există nicio inițiativă în acest sens – zero – și asta e interzis de Constituția României. Sau că facem bișniță cu gazul românesc, chipurile îl dăm gratis peste Prut și îl importăm scump de la ucraineni, deși nu importăm nicio moleculă de gaz din Ucraina.

L-aș întreba pe domnul cu pricina dacă știe diferența dintre watt și volt, dar răspunsul e evident, având în vedere nivelul ideilor pe care le debitează. Sincer, aceste afirmații sunt atât de ridicole, încât nu ar merita nicio atenție. Dar problema cu energia este că domeniul e foarte tehnic, iar lucrurile pot fi greu de explicat.

În energie, suveranism înseamnă să nu depindem de alții, să fim “prin noi înșine”. Și asta îmi doresc și eu. De aceea am lansat cel mai ambițios program de investiții în sectorul energetic românesc din ultimii 34 de ani, cu 14 miliarde de euro atrase de echipa mea și peste 17.000MW în diverse faze: 10.000MW solar și eolian, 2200MW nuclear, 3500MW gaz, 1000MW stocare, 500MW hidro. Anul acesta, vizăm peste 2500MW în centrale noi, după recordul de 1200MW de anul trecut. Practic, dacă o ținem pe calea asta, România își va dubla capacitatea de producție până în 2032, și va avea energie mult mai sigură și facturi mult mai mici pentru români și pentru companiile românești. În plus, pe mandatul meu, nu am închis niciun grup pe cărbune, ba chiar am finalizat Grupul V Rovinari, după 10 ani de blocaje, și am salvat Complexul Energetic Valea Jiului.

Ce propune “suveranistul” Georgescu? În loc să exploatăm gazele din Neptun Deep, să luăm gaz ieftin de la ruși, deci să devenim dependenți de ei, să fim la mâna lor și să ne trezim că închid robinetul când ne e lumea mai dragă și când e iarnă mai friguroasă. Exact cum le fac celor din Transnistria acum. Dacă asta înseamnă suveranism…nu, mulțumesc.

Investițiile lansate de noi sunt finanțate în mare măsură din fonduri europene. Și sunt și investiții private imense, cum e centrala pe gaz de la Mintia de 1750MW, demarată în 2022, care va fi cea mai mare din Europa. Investiție 100% privată, pentru că statul nu trebuie să fie în tot și în toate (știm cum e asta din anii de beznă totalitară), ci trebuie să stimuleze investițiile private, în interesul românilor.

Dacă știi să reprezinți România, dacă muncești și performezi, faci România puternică în Europa și în NATO. Altfel, ești doar un populist cu idei puține, fixe și proaste.

România își joacă anul acesta viitorul. Est sau Vest? Dependență sau independență? Să depindem noi de alții sau să depindă alții de noi? Ce vom răspunde? Adevărul este că România e pe drumul cel bun pentru a avea energie suficientă și suficient de ieftină, atât pentru ce ne trebuie nouă, dar și pentru a exporta și peste Prut și în Europa. Asta îi deranjează pe mulți, dar este calea corectă”, a transmis ministrul Energiei.

Ce a spus Georgescu despre piața energetică din România

Într-un dialog cu Anca Alexandrescu la Realitatea PLUS, Călin Georgescu a abordat multe aspecte ale planului său privind repunerea economie pe baze naționale.

„Printre primele lucruri pe care vreau să le fac este ca prețul energiei soluții să fie coborât drastic și este o chestiune foarte simplă. Prețul de producție, cel mult să mai pui transportul, până ajunge la locuință. Ce fac în rest traderii de energie, este treaba lor. Treaba mea este ca poporul român să o ducă bine. (…) Acela era conceptul de naționalizare când vorbeam despre resursele de energie, pentru popor.

Vreau foarte serios să evaluez situația, cât energie producem, cât consumăm și ce se întâmplă cu diferența. Apropos de faptul că v-am spus că doresc să mă implic ca energia să fie la cel mai mic preț pentru bunăstarea poporului român. Adică să fie plătită sau preluată cu prețul de producție. Asta înseamnă să ajuți poporul român. Nu să o vinzi în afară și să o cumperi cu alt preț și pe urmă să o vinzi poporului român.

Este piață de monopol astăzi. Dictată de marile corporații sau de alte interese. Eu vreau să aduc în România domnia piaței libere, cu adevărat libere. Ceea ce înseamnă asta? Înseamnă făcută de producători. De omul care produce. Ei pun taxe și impozite cei care nu au produs în viața lor nimic cu mâinile lor. Cum poți tu să pui taxă cuiva când tu n-ai produs în viața ta nimic?”, a afirmat Georgescu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Două cutremure în România, în doar câteva ore: zonele în care au avut loc

FC Botoșani încheie seria amicalelor din Antalya cu o victorie categorică, 4-1 cu FK Radnički