USR, solicitare către premierul Marcel Ciolacu: Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii să efectueze controale comune în centrele în care sunt copii cu dizabilităţi

USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să dispună de urgenţă ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii să efectueze controale comune în toate centrele în care sunt copii cu dizabilităţi, arătând că în toate centrele din ţară sunt probleme, pe de o parte din cauza finanţării insuficiente pentru serviciile sociale şi a lipsei de personal din centre, pe de altă parte din cauza refuzului PSD-PNL de a face o reformă reală în legislaţia din domeniu.

USR afimă că drame precum cea din centrele rezidenţiale din Târgu Mureş, unde 63 de copii cu dizabilităţi au fost găsiţi în condiţii inumane, se pot repeta oricând în orice colţ al ţării.

 
USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să dispună de urgenţă ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii să efectueze controale comune în toate centrele în care sunt copii cu dizabilităţi.
 

 
În toate centrele din ţară sunt probleme, pe de o parte din cauza finanţării insuficiente pentru serviciile sociale şi a lipsei de personal din centre, pe de altă parte din cauza refuzului PSD-PNL de a face o reformă reală în legislaţia din domeniu. 
 
”Sunt peste 10.000 de copii pentru care s-a luat măsura plasamentului în centre rezidenţiale, din care circa 2.800 sunt copii cu dizabilităţi. Cerem Guvernului să dispună controale comune ale Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Astfel de controale în echipe mixte medical-social şi-au dovedit eficienţa în 2016, în timpul guvernării tehnocrate, dar de atunci nu s-au mai făcut, deşi ar reprezenta garanţia că aceşti copii au cu adevărat acces la tratamente şi monitorizare medicală adecvate”, declară Oana Ţoiu, deputată USR şi membră a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
 
USR atrage atenţia că atât copiii, cât şi adulţii din centrele rezidenţiale trebuie să aibă acces la medic de familie, astfel încât să nu depindă doar de medicul sau asistenţii din centre. Totodată, aceştia trebuie să aibă acces la analize medicale efectuate, anual, în afara centrului, tot în scopul unei monitorizări independente a stării lor de sănătate. În plus, copiilor cu dizabilităţi trebuie să li se asigure tratamente de recuperare.
 
„Condamnăm ferm decizia autorităţilor de a renunţa la colaborarea cu societatea civilă, care asigura tratamente de recuperare copiilor din centre. Este o formă de răzbunare pentru controalele realizate de Centrul de Resurse Juridice la centrele rezidenţiale unde copiii erau ţinuţi sub zăvor. Copiii – inclusiv copiii cu dizabilităţi – din grija statului trebuie să aibă şansa la o viaţă şi cu bucurii, şi cu joacă, şi cu asistenţa de care au nevoie. Sunt copii, nu legume. Cerem Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copiilor şi Ministerului Sănătăţii să aloce resurse ca în fiecare centru rezidenţial copiii să aibă acces la medicaţie, tratament, kinetoterapie, ieşire în aer liber şi activităţi de joacă”, adaugă Oana Ţoiu.
 
USR cere Guvernului Ciolacu să nu-i mai pedepsească pe copiii şi adulţii aflaţi în grija statului şi să adopte, de urgenţă, măsuri concrete prin care să asigure acestora condiţiile corespunzătoare de trai şi îngrijire.
 
La adoptarea noii legi a asistenţei sociale, după descoperirea tragediilor din „azilele groazei”, USR a propus mai multe măsuri de reformă reală a domeniului, dar acestea au fost refuzate de PSD şi PNL, refuz care a făcut posibilă repetarea problemelor.
 
USR a cerut aplicarea noului mecanism de finanţare din 2024, nu de la 1 ianuarie 2026 încolo, dar şi controale neanunţate între judeţe, astfel încât copiii şi bătrânii din cămine să simtă cât mai curând o îmbunătăţire a serviciilor de care beneficiază şi abuzurile să nu mai fie muşamalizate. PSD şi PNL au refuzat.
 
USR va continua să lupte în Parlament pentru modificarea legislaţiei şi solicită PSD şi PNL să accepte aceste măsuri în beneficiul imediat al persoanelor din centre.

Mega-contract pentru Cristiano Ronaldo

Arad: Doi presupuşi traficanţi de droguri au fost arestaţi, iar al treilea a fost pus sub control judiciar. Ei sunt acuzaţi că au procurat şi vândut, în mod repetat, droguri de risc şi mare risc. Ce au găsit anchetatorii la percheziţii