Senatul american începe audierea nominalizaţilor lui Trump pentru noua sa administraţie. Controversatul Pete Hegseth, propus la Pentagon, va avea parte probabil de întrebări incomode

Primele audieri de confirmare a membrilor administraţiei lui Donald Trump încep marţi în Senatul american, un proces care va dura mai multe săptămâni şi care se anunţă plin de dificultăţi pentru anumite personalităţi controversate, cum ar fi Pete Hegseth, cel care a fost ales să conducă Pentagonul, relatează AFP şi Reuters.

În Statele Unite, Constituţia prevede ca numirile secretarilor (echivalentul funcţiei de ministru – n.r.) şi ale altor funcţionari de rang înalt să fie confirmate prin vot în Senat, în urma unei audieri în comisia responsabilă de postul în cauză.

În Senat, Pete Hegseth, un fost maior în vârstă de 44 de ani, va deschide marţi audierile prezentându-se în faţa Comisiei forţelor armate de la ora locală 09:30 (16:30, ora României), unde este de aşteptat să fie supus unor întrebări incomode din partea democraţilor. Hegseth este una dintre cele mai controversate figuri nominalizate vreodată pentru a fi secretar al apărării şi, în ciuda sprijinului puternic din partea republicanilor lui Trump, confirmarea sa ar putea depinde de prestaţia sa în faţa Comisiei pentru servicii armate a Senatului.

Viitorul preşedinte american a trebuit deja să facă faţă retragerii forţate a lui Matt Gaetz, alegerea sa iniţială pentru Departamentul de Justiţie, în faţa opoziţiei multor senatori, chiar şi din tabăra conservatoare.

În timp ce în primul său mandat Donald Trump s-a bazat foarte mult pe establishmentul republican pentru a numi bărbaţi şi femei cu experienţă în posturi-cheie, de data aceasta preşedintele ales a ales în principal loialişti şi susţinători financiari.

După Pete Hegseth, audierile din Senat vor continua în următoarele zile şi săptămâni. Kristi Noem, numită de Donald Trump la Departamentul Securităţii Interne, urmează să fie audiată miercuri dimineaţă, la fel şi Pam Bondi, pentru Departamentul Justiţiei, şi Marco Rubio, viitorul şef al diplomaţiei americane.

Alte numiri controversate, precum Robert F. Kennedy Jr la Departamentul Sănătăţii şi Kash Patel la FBI, nu sunt aşteptate până în februarie.

CONTROVERSATUL HEGSETH

Anunţul numirii lui Hegseth, prezentator la Fox News, în funcţia de secretar al apărării a dus la o revoltă din partea opoziţiei. A fost invocată lipsa sa de experienţă pentru conducerea celei mai puternice armate din lume, precum şi o serie de declaraţii controversate, cum ar fi opoziţia sa faţă de prezenţa femeilor în trupele de luptă. De asemenea, în noiembrie a apărut o acuzaţie de agresiune sexuală care datează din 2017 în California. Atunci nu a fost depusă nicio plângere, iar fostul militar neagă orice relaţie fără consimţământ. Pete Hegseth este, de asemenea, suspectat de consum regulat de cantităţi excesive de alcool. Săptămâna trecută, senatoarea democrată Elizabeth Warren, membră a Comisiei pentru forţele armate, a spus despre el că este „un tip care s-a îmbătat atât de tare la evenimentele de la serviciu, încât a trebuit să fie cărat afară în mai multe rânduri”.

În vârstă de 44 de ani, Hegseth s-a revoltat împotriva iniţiativelor privind diversitatea, echitatea şi incluziunea în armată, spunând că şeful Statului Major Întrunit, generalul cu cel mai înalt grad, are această funcţie doar pentru că este de culoare.

Într-un incident din 2021, Hegseth a fost catalogat drept o „ameninţare din interior” de către un coleg din Garda Naţională a Armatei din cauza tatuajelor sale, unele fiind asociate cu extrema-dreaptă. Hegseth a declarat că incidentul a făcut să fie retras din serviciul Gărzii la Washington în timpul învestirii preşedintelui Joe Biden.

„Nu putem avea un secretar al apărării ai cărui colegi militari se simt suficient de îngrijoraţi pentru a-l raporta ca o potenţială ameninţare din interior”, a scris senatoarea democrată Elizabeth Warren într-o scrisoare către Hegseth înainte de audierea sa în Congres.

În ultimele săptămâni, însă, partidul lui Trump s-a coalizat în jurul alegerii sale. „Aştept cu nerăbdare să discutăm despre planurile (lui Hegseth) de a zgudui DoD (Departamentul Apărării) şi de a-i proteja luptătorii”, a declarat luni senatorul republican Markwayne Mullin.

Totuşi, slaba majoritate republicană din Senat înseamnă că Hegseth îşi poate permite să piardă sprijinul a cel mult trei senatori pentru a fi confirmat, dacă democraţii şi independenţii se unesc împotriva sa.

Candidaţii nominalizaţi pentru cabinet nu pierd aproape niciodată voturile Senatului, deoarece aceştia sunt de obicei retraşi, dacă par să aibă probleme. De pildă, fostul senator John Tower, nominalizat pentru funcţia de secretar al apărării în 1989, a fost anchetat pentru acuzaţii de beţie şi comportament inadecvat cu femeile.

Dacă va fi confirmat, Hegseth ar putea îndeplini promisiunile lui Trump de a scăpa armata de generalii pe care îi acuză că urmăresc politici progresiste de diversitate. Potrivit Reuters, administraţia Trump ar fi întocmit o listă de generali pe care să îi concedieze.

Hegseth, care are puţină experienţă în management, ar fi responsabil de o organizaţie cu un buget de aproape 1.000 de miliarde de dolari, cu 1,3 milioane de membri activi în serviciu şi aproape 1 milion de angajaţi civili. Viitorul şef al Pentagonului se va confrunta cu o serie de probleme majore pe plan extern, inclusiv conflictele active din Ucraina şi Gaza şi expansiunea armatei chineze, deşi nu este clar cât timp va fi alocat acestor probleme în timpul audierii sale în Congres.

 

Amenzi de 60.000 de lei la centrele pentru copiii cu dizabilităţi, ţinuţi în condiţii insalubre şi hrăniţi cu mâncare expirată. DSP Mureş a suspendat activatea de spălătorie la patru centre şi activitatea de alimentaţie colectivă la trei centre

Superliga: UTA a remizat cu Békéscsaba, scor 1-1, într-un meci amical