Regina Elizabeth a II-a, care a decedat la 8 septembrie 2022, a fost ţinută în ignoranţă timp de nouă ani cu privire la activităţile de spionaj în contul KGB ale unuia dintre colaboratorii săi, Anthony Blunt, curatorul operelor de artă ale familiei regale, care a mărturisit în 1964 că era agent sovirtic încă din 1930, potrivit unor documente oficiale declasificate recent şi publicate marţi, relatează AFP.
Anthony Blunt era un istoric.
Regina a fost informată deplin abia la nouă ani de la mărturisire, pottivit acestor documente declasificate provenind de la serviciile britanice de informaţii interne MI5, publicate de către Arhivele Naţionale.
Când monarha a aflat despre acitvităţile de spionaj ale istoricului, care a fost numit în post în 1945 de către tatăl săui, regele George al VI-lea, ea a reacţionat ”foarte calm, fără să arate că este surprinsă”, se arată în acest documente.
”CEI CINCI DE LA CAMBRIDGE”
Decizia de a informa regina a fost luată deoarece Blunt era bolnav.
Guvernul se temea atunci că presa avea să dezvăluie această informaţie la moartea acestuia.
Arhivele mai dezvăluie că lui Elizabeth a II-a ”nu-l plăcea deloc pe Blunt şi-l vedea doar rar”.
El a fost recrutat de către sovietici pe când studia la Universitatea Cambridge, intrând astfel în cea mai celebră reţea de spionaj din secolul XX, cunoscută sub numele de ”Cambridge 5” (Cei cinci de la Cambridge), din care făceau parte agenţii dubli Donald Maclean, Guy Burgess şi Kim Philby.
Anthony Blunt, care a fost un ofiţer MI5 în al Doilea Război Mondial, a transmis o cantitate de informaţii clasificate superiorilor săi de la KGB.
El era suspectat încă din anii ’50.
Însă, în lipsa mărturisirii, el a fost autorizat să-şi păstreze poziţia în nucleul establismentului britanic până la începutul anilor ’60.
Blunt a fost până la urmă demascat public de către fostul premier conservator Margaret Thatcher, într-o declaraţie în Parlament, în 1979.
El a murit în 1983, la vârsta de 75 de ani, după ce i s-a retras titlul de cavaler.
Serialul de succes ”The Crown” a consacrat un episod acestui scandal.
Aceste documente au fost făcute publice înaintea deschiderii unei expoziţii consacrate activităţii MI5, ”MI5: Secrets Officiels”, care urmează să fie deschisă în primăvară la Arhivele Naţinale, la Londra.